Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal pentru venituri realizate din strainatate. Se declara in formularul 212?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia 212, tratament fiscal, venituri din strainatate

Care sunt implicatiile fiscale/declarative pentru o persoana fizica romana neautorizata, rezidenta in Romania, care desfasoara activitate (servicii IT) la distanta, din Romania, pentru o companie din SUA? Mentionez ca activitatea se desfasoara pe baza unui contract de colaborare de natura nesalariala.

Raspunsul specialistului:
 

Persoana care desfasoara activitate IT trebuie sa se autorizeze si sa presteze activitate in calitate de persoana fizica autorizata avand in vedere ca activitatea nu este una pur intamplatoare. 
 
Veniturile realizate in calitate de persoana fizica autorizata se declara in formularul 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice". Asupra veniturilor realizate in calitate de persoana fizica autorizata persoana in cauza va declara impozit pe venit in cota de 10%. 
 
Conform art. 170 din Codul fiscal, PFA datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (10%) , daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. La stabilirea plafonului pentru plata contributiei la sistemul de sanatate se va tine si de alte venituri realizate:
a) venituri din activitati independente; 
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuale; 
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica; 
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor; 
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; 
f) venituri din investitii; 
g) venituri din alte surse. 
 
Conform art. 151 din Codul fiscal, PFA datoreaza pentru veniturile din activitati independente, contributia de asigurari sociale (25%), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. 
Veniturile realizate de persoana fizica pana sa se autorizeze sunt venituri din alte surse primite din strainatate. 
 
In baza aceluiasi articol 170 din Codul fiscal, persoana fizica neautorizata datoreaza contributie la sistemul de sanatate daca estimeaza pe anul in curs venituri (cumulate) in suma de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara dupa cum urmeaza:
a) venituri din activitati independente; 
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuale; 
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica; 
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor; 
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; 
f) venituri din investitii; 
g) venituri din alte surse, definite conform art. 114 (aici se incadreaza veniturile realizate din conventii civile realizate de persoanele neinregistrate fiscal). 
 
Daca persoana fizica estimeaza plafonul de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara, datoreaza CASS. Asupra acestor tipuri de venituri nu se declara contributia de asigurari sociale. 
 
Veniturile realizate din alte surse primite din strainatate se declara in formularul  212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal pentru venituri realizate din strainatate. Se declara in formularul 212?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016