Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate a inchiriat cladirea pentru sediul social de la asociati. Contractul s-a incheiat in martie 2017. In martie 2022 s-a prelungit valabilitatea (2022-2027) si a fost modificata chiria lunara la 1.000 lei.
Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena:
Potrivit pct. 43 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 43. La articolul 84, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (3) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil. .
Potrivit art. IX lit. e) din acelasi act normativ, Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii: (...) e) prevederile pct. (...), 43, (...) se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023; .
Asadar, incepand cu veniturile anului 2023 impozitul se aplica la venitul brut, adica la contravaloarea chiriei din contract, fara posibilitatea de a mai scadea acel procent de 40%, indiferent daca sunt contracte in derulare din anii trecuti sau contracte nou incheiate.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 12 voturi
Articole similare
Tratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024IMPOZIT CHIRII 2024. Noutati si studii de caz utileArticole similare
Suma de 400 lei acordata angajatilor aflati in telemunca intra in plafonul de 33% pentru venituri neimpozabile?Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2023Modificari aduse impozitului pe venit de OG 16/2022Cota TVA de 5% este aplicabila din 1 ianuarie 2023 in anumite cazuri, conform OG 16/2022Ultimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeFacilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024TVA locuinte 2024: Studii de caz utileConditii microintreprinderi 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"