Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul CIM intreg vs. CIM partial (OG 16/2022)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2022
Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul CIM intreg vs. CIM partial (OG 16/2022)
Tags: og 16/2022, cim intreg, cim partial, cas, cass

Societatea noastra are ca obiect de activitate activitati de arhitectura. Unul din angajatii nostri are contract cu inca o societate cu acelasi obiect de activitate. In contextul OG 16/2022, acesta beneficiaza de scutirea de taxe prevazuta la art. 76 alin. (1)-(3) la ambele societati in situatia in care salariul brut cumulat pe cele 2 societati depaseste 10.000 Ron? Mentionam ca pe fiecare societate salariul brut este in intervalul 3.000 - 10.000 Ron.

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 

Potrivit pct. 68 si pct. 80 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins:

(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...)

e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. (...)
 
80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1), cu urmatorul cuprins:
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. .
 
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara .
 
Prin urmare, masura nu se aplica in cazul angajatilor ce realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri in baza a doua sau mai multe CIM-uri, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut.
 
In cazul prezentat, nu se aplica masura de suprataxare pentru contractele part-time conform prevederilor OG nr. 16/2022, intrucat baza lunara de calcul cumulata aferenta celor doua contracte depaseste salariul minim brut, iar contributiile se datoreaza la nivelul salariul realizat.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul CIM intreg vs. CIM partial (OG 16/2022)":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016