Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 18 Feb. 2021 Exclusiv
Situatia contributiilor platite de PFA/II/IF se bifurca in functie de optiunea de a avea sau nu salariati:
-daca PFA/II/IF are salariati (in acest caz se comporta ca orice angajator)
-daca PFA/II/IF nu are salariati, detinatorul PFA/II/IF s-ar putea sa fie interesat ca, pentru sine insusi, sa plateasca contributii la minim (chiar si daca are salariati, pentru sine insusi detinatorul PFA/II/IF nesalariat s-ar putea sa aiba acelasi interes).
Contributia la asigurarile sociale
Care este cota de CAS pe care o datoreaza titularul PFA/II/IF?
Cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:
a) 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 25% + 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de catre persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea neagra a controlului fiscal
c) 25% + 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (e vorba de mineri, salariati care lucreaza in conditii periculoase etc.).
Mai greu de crezut ca la PFA/II/IF exista conditii deosebite sau speciale de munca, dar este de retinut ca angajatorul (și nu salariatul) va suporta cota suplimentara de 4-8%.
Atentie!
CAS se datoreaza sau nu, in functie de venitul NET estimat pentru 2021 (venit NET = venituri minus cheltuieli deductibile) raportat la plafonul de 27.600 lei/an (salariul minim in 2020 * 12 = 2300 lei * 12 = 27.600 lei ca plafon).
De ce 2.300 lei salariu minim? Aici e mai complicat. Salariul minim s-a modificat abia in 13 ianuarie 2021. In afara de aceasta, avem in 2021 un salariu minim de 2.300 lei, precum si 2350 lei pentru studii superioare si 3.000 lei in constructii (neschimbat din 2019).
In cazul in care avem mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel.
Nivel estimare Realizare efectiva Consecinta
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Nu datoreazaCAS
Ipoteza: nu opteaza pentru plata CAS
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Datoreaza CAS 25% * minim 27.600
Ipoteza: opteaza pentru plata CAS
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat peste plafon Datoreaza CAS 25% * minim 27.600
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Nu datoreaza CAS*; eventualele plati deja
efectuate NU se restituie
*Atentie:
In privinta CAS, o modificare aparuta la finalul lui decembrie 2020 elimina posibilitatea recalcularii, in cazul in care activitatea este suspendata in cursul anului. Situatia – ilogica – este identica cu cea de la CASS, unde discutam solutiile (capitolul urmator).
Ramane valabil ca este posibila recalcularea pentru:
-PFA/II/IF care incep activitatea in cursul anului
-titularii de PFA/iI/iF care intra in categoria persoanelor exceptate de plata CAS.
Apropo de aceasta…
Mai exista posibilitatea de neplata a CAS de catre PFA/II/IF?
In 2021 nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile PFA/II/IF NUMAI:
-persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii,
-persoanele care au calitatea de pensionari (de orice fel), de la data pensionarii
Numai in cazurile de mai sus NU se datoreaza CAS, in 2021 (la fel ca si in anii trecuti) fiind indiferent daca detinatorul PFA/iI/iF mai este sau nu salariat.
Parcurgeti fara intarziere lucrarea de ultima ora editata de Grupul Rentrop & Straton: PFA/II/IF 2021. Taxe, impozite, deduceri! Informatiile va vor surprinde prin utilitatea lor! CLICK ««
Parcurgeti fara intarziere lucrarea de ultima ora editata de Grupul Rentrop & Straton: PFA/II/IF 2021. Taxe, impozite, deduceri! Informatiile va vor surprinde prin utilitatea lor! CLICK ««

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Contributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?":
Rating:
Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Infiintare PFA/II/IF IN 2021. Actiuni prealabile, formalitati si acte necesare (Informare ONRC)TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF IN 2021. Taxe, impozite, deduceri
Mai multe articole despre pfa/ii/if in 2021
Articole similare
Drept de autor obtinut de la o persoana fizica. Ce contributii retinem?Dividende 2018. Impozite si CONTRIBUTII CASSRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Exercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizateVenituri asimilate salariilor, obtinute de pensionari. Contributii sociale
Mai multe articole despre contributii cas

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"