Tags: pfa/ii/if in 2021, contributii cas
Situatia contributiilor platite de PFA/II/IF se bifurca in functie de optiunea de a avea sau nu salariati:
-daca PFA/II/IF are salariati (in acest caz se comporta ca orice angajator)
-daca PFA/II/IF nu are salariati, detinatorul PFA/II/IF s-ar putea sa fie interesat ca, pentru sine insusi, sa plateasca contributii la minim (chiar si daca are salariati, pentru sine insusi detinatorul PFA/II/IF nesalariat s-ar putea sa aiba acelasi interes).
Contributia la asigurarile sociale
Care este cota de CAS pe care o datoreaza titularul PFA/II/IF?
Cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:
a) 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 25% + 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de catre persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 25% + 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (e vorba de mineri, salariati care lucreaza in conditii periculoase etc.).
Mai greu de crezut ca la PFA/II/IF exista conditii deosebite sau speciale de munca, dar este de retinut ca angajatorul (și nu salariatul) va suporta cota suplimentara de 4-8%.
Atentie!
CAS se datoreaza sau nu, in functie de venitul NET estimat pentru 2021 (venit NET = venituri minus cheltuieli deductibile) raportat la plafonul de 27.600 lei/an (salariul minim in 2020 * 12 = 2300 lei * 12 = 27.600 lei ca plafon).
De ce 2.300 lei salariu minim? Aici e mai complicat. Salariul minim s-a modificat abia in 13 ianuarie 2021. In afara de aceasta, avem in 2021 un salariu minim de 2.300 lei, precum si 2350 lei pentru studii superioare si 3.000 lei in constructii (neschimbat din 2019).
In cazul in care avem mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel.
Nivel estimare Realizare efectiva Consecinta
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Nu datoreazaCAS
Ipoteza: nu opteaza pentru plata CAS
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Datoreaza CAS 25% * minim 27.600
Ipoteza: opteaza pentru plata CAS
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat peste plafon Datoreaza CAS 25% * minim 27.600
ESTIMARE SUB PLAFON Realizat sub plafon Nu datoreaza CAS*; eventualele plati deja
efectuate NU se restituie
*Atentie:
In privinta CAS, o modificare aparuta la finalul lui decembrie 2020 elimina posibilitatea recalcularii, in cazul in care activitatea este suspendata in cursul anului. Situatia – ilogica – este identica cu cea de la CASS, unde discutam solutiile (capitolul urmator).
Ramane valabil ca este posibila recalcularea pentru:
-PFA/II/IF care incep activitatea in cursul anului
-titularii de PFA/iI/iF care intra in categoria persoanelor exceptate de plata CAS.
Apropo de aceasta…
Mai exista posibilitatea de neplata a CAS de catre PFA/II/IF?
In 2021 nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile PFA/II/IF NUMAI:
-persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii,
-persoanele care au calitatea de pensionari (de orice fel), de la data pensionarii
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Client neincasat din 2021 pentru care s-a constituit provizion in 2022 - 50% deductibil, respectiv 50% nedeductibil. S-a deschis procedura falimentului in forma simplificata. Se poate considera cheltuiala deductibila integrala, acum sau la inchiderea falimentului? Ajustarea TVA se poate face? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate este neplatitoare de TVA si achizitioneaza un autoturism din UE - second hand - pe baza codului de TVA obtinut pentru tranzactii intracomunitare, factura primita de la furnizor fiind cu taxare inversa. Autoturismul va avea utilizare mixta in cadrul firmei, nu va fi revandut.
Exista obligatia de plata TVA pentru acest autoturism si declararea in decont 301?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Ce riscuri exista pentru societate in cazul in care societatea scoate din evidenta contabila mijloace fixe complet amortizate, electrice si electronice foarte vechi (de exemplu din anul 2000) pe care nu le mai are in patrimoniu si nu poate face dovada predarii la unitati specializate in DEEE?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va scriem in legatura cu impozitarea dobanzilor de la nerezidenti - Elvetia - entitate din grup, care sunt generate din participarea la un instrument de finantare prin Cash pooling cu dobanda calculata zilnic sold pozitiv dobanda de incasat sau sold negativ - dobanda de plata - conectat direct la contul curent al banii din Romania. Sold zilnic poate fi negativ sau pozitiv in functie de incasarile si platile zilnice, iar ratele dobanzi sunt diferite cea de incasat versus cea de plata....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In anul 2021 societatea a incheiat contract de sponsorizare in limita deductibila de 20% din valoarea impozitului pe profit. Plata sponsorizarii s-a efectuat in 2022, deducerea valorii din impozitul pe profit s-a inregistrat la 31.12.2021 (decembrie 2021, luna cand s-au inregistrat in contabilitate contractele de sponsorizare). In urma inspectiei fiscale (in 2024) nu s-a luat in considerare deducerea pentru 2021, datorita faptului ca plata s-a operat in 2022 si societatea a trebuit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<