Tags: contributii cas, contributii cass, pfa
Persoana fizica autorizata (PFA) a declarat in luna iunie catre organele fiscale abilitate, faptul ca, in anul fiscal 2020, nu va obtine venituri impozabile (activitate editare reviste). Ulterior acestei declaratii, respectiv in luna septembrie 2020, devine angajatul unei unitati de invatamant, dupa sustinerea unui examen de acces in activitatea didactica.
Intrucat, pana la data de 31.12.2019 a platit obligatiile privind contributia la sanatate si pensii, ar dori sa revina si pentru cele 8 luni din anul 2020, pana la data angajarii respectiv 01.01.-31.08.2020 - sa plateasca retroactiv aceste contributii la nivelul salariului minim.
Avand in vedere aceasta optiune, reglementarile legale in vigoare ii ofera aceasta posibilitate?
Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (CAS), aceasta se datoreaza de catre PFA autorizata pentru desfasurarea de activitati de natura celor independente care estimeaza realizarea in anul in curs de venituri nete cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. Intrucat in cadrul Declaratiei unice depuse de PFA pentru anul 2020 s-au estimat venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, PFA nu datoreaza aceasta contributie, dar are posibilitatea sa opteze pentru plata acesteia potrivit prevederilor art. 148 alin. (3) din Codul fiscal, completand in acest sens Declaratia unica. PFA care opteaza pentru plata CAS isi alege o valoare, reprezentand baza de calcul al CAS, cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, care constituie „venitul ales”. Optiunea pentru plata CAS pentru anul curent se exercita in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
In acest sens, in vederea stabilirii CAS, in Subsectiunea II.2.1 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) estimata se completeaza casuta de la lit. B „Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CAS”, „Venit anual ales pentru plata CAS" neputand fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), aceasta se datoreaza pentru anul 2020 de catre PFA doar daca estimeaza realizarea de venituri nete cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h) din Codul fiscal, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara sau daca opteaza pentru plata acesteia.
Intrucat in cadrul Declaratiei unice depuse de PFA pentru anul 2020 s-au estimat venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, PFA nu datoreaza aceasta contributie, dar are posibilitatea sa opteze pentru plata acesteia potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal, completand in acest sens Declaratia unica in conformitate cu prevederile art. 180 din Codul fiscal.
Astfel, potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, intrucat au fost estimate pentru anul curent venituri anuale sub nivelul plafonului minim de 12 salarii minime brute pe tara, PFA are posibilitatea sa opteze pentru plata CASS. Intrucat optiunea va fi exercitata ulterior termenului legal de depunere al Declaratiei unice, PFA va datora CASS, potrivit art. 180 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul legal de depunere a Declaratiei unice, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice, inclusiv luna in care se depune declaratia.
In acest sens, PFA va trebui sa rectifice Declaratia unica deja depusa si sa completeze in cadrul Subsectiunii II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata casuta de la lit. B "Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS". Stabilirea CASS datorate in acest caz se face dupa formula: CASS = 10 % x nr. luni x salariul minim, in care „nr. luni” este numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice de regularizare prevazuta la art. 122 din Codul fiscal, inclusiv luna in care se depune declaratia, daca declaratia se depune dupa termenul legal de depunere.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<