Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: contributii cas, contributii cass, pfa

Persoana fizica autorizata (PFA) a declarat in luna iunie catre organele fiscale abilitate, faptul ca, in anul fiscal 2020, nu va obtine venituri impozabile (activitate editare reviste). Ulterior acestei declaratii, respectiv in luna septembrie 2020, devine angajatul unei unitati de invatamant, dupa sustinerea unui examen de acces in activitatea didactica.

Intrucat, pana la data de 31.12.2019 a platit obligatiile privind contributia la sanatate si pensii, ar dori sa revina si pentru cele 8 luni din anul 2020, pana la data angajarii respectiv 01.01.-31.08.2020 - sa plateasca retroactiv aceste contributii la nivelul salariului minim.
 
Avand in vedere aceasta optiune, reglementarile legale in vigoare ii ofera aceasta posibilitate?

Raspunsul specialistului:

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (CAS), aceasta se datoreaza de catre PFA autorizata pentru desfasurarea de activitati de natura celor independente care estimeaza realizarea in anul in curs de venituri nete cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. Intrucat in cadrul Declaratiei unice depuse de PFA pentru anul 2020 s-au estimat venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, PFA nu datoreaza aceasta contributie, dar are posibilitatea sa opteze pentru plata acesteia potrivit prevederilor art. 148 alin. (3) din Codul fiscal, completand in acest sens Declaratia unica. PFA care opteaza pentru plata CAS isi alege o valoare, reprezentand baza de calcul al CAS, cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, care constituie „venitul ales”. Optiunea pentru plata CAS pentru anul curent se exercita in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
In acest sens, in vederea stabilirii CAS, in Subsectiunea II.2.1 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) estimata se completeaza casuta de la lit. B „Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CAS”, „Venit anual ales pentru plata CAS" neputand fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.
 
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), aceasta se datoreaza pentru anul 2020 de catre PFA doar daca estimeaza realizarea de venituri nete cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h) din Codul fiscal, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara sau daca opteaza pentru plata acesteia.
 
Intrucat in cadrul Declaratiei unice depuse de PFA pentru anul 2020 s-au estimat venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, PFA nu datoreaza aceasta contributie, dar are posibilitatea sa opteze pentru plata acesteia potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal, completand in acest sens Declaratia unica in conformitate cu prevederile art. 180 din Codul fiscal.
 
Astfel, potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, intrucat au fost estimate pentru anul curent venituri anuale sub nivelul plafonului minim de 12 salarii minime brute pe tara, PFA are posibilitatea sa opteze pentru plata CASS. Intrucat optiunea va fi exercitata ulterior termenului legal de depunere al Declaratiei unice, PFA va datora CASS, potrivit art. 180 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul legal de depunere a Declaratiei unice, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice, inclusiv luna in care se depune declaratia.
 
In acest sens, PFA va trebui sa rectifice Declaratia unica deja depusa si sa completeze in cadrul Subsectiunii II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata casuta de la lit. B "Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS". Stabilirea CASS datorate in acest caz se face dupa formula: CASS = 10 % x nr. luni x salariul minim, in care „nr. luni” este numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice de regularizare prevazuta la art. 122 din Codul fiscal, inclusiv luna in care se depune declaratia, daca declaratia se depune dupa termenul legal de depunere.
 
In concluzie, PFA autorizata pentru desfasurarea de venituri calificate drept venituri din activitati independente are posibilitatea sa opteze pentru plata CAS si CASS chiar daca nu realizeaza venituri peste plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara, insa optiunea se va exercita in conditiile detaliate mai sus.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizate":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016