Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
2018 aduce modificari in ceea ce priveste impozitarea dividendelor si introducerea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS).
Prin Ordonanta de urgenta OUG 79/2017 de modificare si completare a Codului Fiscal, s-a modificat modul de stabilire a impozitului si a contributiilor sociale la veniturile obtinute din investitii obtinute de persoane fizice, asa cum sunt definite la articolul 91 din Codul Fiscal, citat de Hotnews.ro:
Conform articolului 91, veniturile din investitii cuprind:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
d) castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Impozitul pe dividende ramane la 5% asa cum este si in prezent, conform articolului 97 alineatul (7) din Codul Fiscal :
"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat".
In ceea ce priveste contributiile sociale, contributia la asigurari sociale nu se plateste la veniturile din dividende, conform articolului 137 din Codul Fiscal:
"(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 ;
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. "
In schimb, s-au modificat conditiile contributiei la asigurarile sociale de sanatate.
Potrivit textului de lege modificat prin OUG 79/2017, articolul 155 referitor la categoriile de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate:
"(2) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 671;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 116."
Cu alte cuvinte, daca valoarea dividendelor ridicate este mai mare de 12 salarii minime pe economie se va plati CASS, conform Hotnews.ro.
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Impozitul pe dividende in 2018DIVIDENDE 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaDividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018Articole similare
Conturile in care se incaseaza contributiile. Trimestrul IV 2012Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022?Obligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurentaCasa de marcat va putea fi inlocuita de un smarthphone, de o tableta sau de un laptop. Revolutia fiscala, aprobataProiect pentru Declaratia pe proprie raspundere pentru scutirea de la plata CASS, venituri din chirieUltimele articole
Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaVenituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceSalariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Impozitarea veniturilor din arenda. Cum se calculeaza, cand trebuie platit si stabilirea CASSAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"