Tags: cim partial, og 16/2022, exceptii prevazute de og16/2022
Dorim sa angajam un pensionar (pe caz de boala) cu norma partiala (4 ore). Contributiile pentru salariul sau trebuie platite la nivelul salariului minim? Putem oferi tichete de masa care sa fie impozabile doar cu 10%, care este valoarea maxima?
Potrivit pct. 68 si pct. 80 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...) c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; (...)
80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1), cu urmatorul cuprins:
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. .
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii care fac parte din (...) alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi .
In cazul prezentat, salariatul se incadreaza la exceptiile privind alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, intrucat poate presta activitate in baza deciziei de pensionare pe caz de boala. Documentul medical este documet justificativ pentru incadrarea la exceptiile mentionate in OG nr. 16/2022.
Prin urmare, contributiile de asigurari sociale (CAS si CASS) se datoreaza la nivelul salariul din contractul individual de munca.
Referitor la tichetele de masa, potrivit art. 10 alin. (3) si (4) din HG nr. 1045/2018 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, (3) Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de
zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
(4) In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii. (...). In cazul tichetelor de masa, prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator. .
Asadar, salariatii angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de tichete de masa numai de la locul de munca unde este functia de baza.
Calculul numarului de tichete de masa cuvenite pentru angajatii cu timp partial este la fel cu cel al angajatilor cu timp intreg.
Prin urmare, salariatul cu CIM cu timp partial beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
La acest moment, potrivit art. I pct. (1) din Legea nr. 187/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 30 de lei. .

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare produse catre persoana fizica din Belgia
Intrebare:
O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA livreaza catre o persoana fizica din Belgia niste produse. Persoana fizica comunica doar adresa, factura se emite cu TVA.
Va rog sa imi spuneti:
- la ce cartus se declara aceasta livrare in declaratia 394?
- ce cod client va trebui sa aiba in SAF-T persoana fizica din Belgia care NU comunica CNP-ul, ci numai adresa?
- cum se va codifica factura de vanzare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare pierdere fiscala
Intrebare:
Societatea noastra a inregistrat pierderi fiscale in perioada 2017-2020, 2023-2024, profit in anii 2021-2022 profit, 2023-pierdere iar in perioada ian-iunie 2025 inregistram profit.
Acum, cu noile schimbari privind recuperarea pierderilor fiscale din anii anteriori, cum se procedeaza? Puteti va rog frumos sa ma ajutati cu un exemplu de calcul, tinand cont de pierderile nerecuperate din anii anteriori?
De ex: Daca am profit impozabil in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere de la neplatitor la platitor de tva. Rate leasing
Intrebare:
Un SRL a achizitionat un autoturism in leasing financiar in perioada in care era neplatitor de TVA, ca urmare a capitalizat TVA-ul aferent ratelor in valoarea autoturismului. La trecerea la platitor de TVA isi poate deduce TVA-ul capitalizat anterior? Cum procedeaza cu TVA-ul aferent ratelor de dupa trecerea la platitor de TVA, deoarece in contul 167 este valoarea cu tot cu TVA? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Antecontract cu plata in rate apartament
Intrebare:
In anul 2015 societatea noastra in calitate de proprietar incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui apartament (in bloc constructie veche) cu plata in rate pe parcursul a 10 ani. Se emite factura fiscala fara TVA lunara (scutit conf Cod Fiscal) iar veniturile sunt incadrate in contul 472.
In anul 2025 se incheie atat facturarea cat si achitarea acestor rate, urmand sa se faca factura de vanzare a apartamentului si inregistrarea venitului in contul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<