Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2022
CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?
Tags: cim partial, og 16/2022, exceptii prevazute de og16/2022

Dorim sa angajam un pensionar (pe caz de boala) cu norma partiala (4 ore). Contributiile pentru salariul sau trebuie platite la nivelul salariului minim? Putem oferi tichete de masa care sa fie impozabile doar cu 10%, care este valoarea maxima?

Potrivit pct. 68 si pct. 80 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...) c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; (...)
 
80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1), cu urmatorul cuprins:
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. .
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii care fac parte din (...) alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi .
 
In cazul prezentat, salariatul se incadreaza la exceptiile privind alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, intrucat poate presta activitate in baza deciziei de pensionare pe caz de boala. Documentul medical este documet justificativ pentru incadrarea la exceptiile mentionate in OG nr. 16/2022.
 
Prin urmare, contributiile de asigurari sociale (CAS si CASS) se datoreaza la nivelul salariul din contractul individual de munca.
 
Referitor la tichetele de masa, potrivit art. 10 alin. (3) si (4) din HG nr. 1045/2018 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, (3) Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
(4) In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii. (...). In cazul tichetelor de masa, prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator. .
 
Asadar, salariatii angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de tichete de masa numai de la locul de munca unde este functia de baza.
Calculul numarului de tichete de masa cuvenite pentru angajatii cu timp partial este la fel cu cel al angajatilor cu timp intreg.
 
Prin urmare, salariatul cu CIM cu timp partial beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
 
La acest moment, potrivit art. I pct. (1) din Legea nr. 187/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 30 de lei. .
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016