Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un material oficial despre modificarile aduse impozitului pe venit de OG 16/2022.
Modificari aduse impozitului pe venit:
Articolul 60 Scutiri
- art. 60 pct. 4
Va fi eliminata scutirea de la plata impozitului pe venituri din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016, care se aplica in domeniul hotelurilor, restaurantelor, pensiunilor, sau barurilor, de la 1 ianuarie 2023.
-art. 60 pct. 5 si pct. 7

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru sectoarele din constructii, agricultura si alimentar se va acorda (pana la 31 decembrie 2028) doar salariatilor cu contract individual de munca.
- art. 60 pct. 5 lit. b)
A fost modificat modul de calcul al cifrei de afaceri aferenta sectorului constructii, pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii: pentru angajatorii existenti la 1 ianuarie se calculeaza de la inceputul anului curent pana inclusiv in luna in care se aplica scutirea (fata de cifra de afaceri aferenta anului anterior, in functie de care scutirea se acorda pe intreg anul, daca era indeplinita conditia ca peste 80% sa fie realizata din activitatea de constructii). Incepand cu 18 iulie 2022 cifra de afaceri se verifica lunar si exista posibilitatea sa nu mai fie indeplinita conditia pentru aplicarea scutirii.
- art. 60 pct. 5 lit. b1)
Au fost introduse in prevederile Codului fiscal, incepand cu 18 iulie 2022, precizarile privind cifra de afaceri din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei si in afara ei (precizari existente pana in prezent in Ordinul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza 239/2019 si in instructiunile de completare a declaratiei 112).
Astfel, pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.
- art. 60 pct. 5 lit. c) si pct. 7 lit. c)
A fost stabilit faptul ca scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii din sectoarele constructii, agricultura si alimentar se aplica doar pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profitDeclaratia 112 in 2023: Anumite firme NU vor mai depune formularul pana pe 25 februarie 2023Conditii microintreprinderi 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizePlafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu cota TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileEste OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCalculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeArticole similare
Documentar fiscal: Modificarile aduse prin OG nr. 4/2015 Titlului III IMPOZIT PE VENIT din Codul fiscalMFP: aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscaleIata normele de venit pentru activitati independente pentru anul 2014!Noile contributii, impozite si deduceri valabile din 2018. Anuntul facut de GuvernOrdinul ANAF nr. 2203/2015 privind aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor,Ultimele articole
Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorIMPOZIT PE VENIT. Cine NU plateste impozit in 2025 + un studiu de caz utilGhid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT PE VENIT pentru aceste cheltuieli?Impozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozitului
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"