Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari aduse impozitului pe venit de OG 16/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 26 Sep. 2022
Modificari aduse impozitului pe venit de OG 16/2022
Tags: og 16/2022, impozit pe venit

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un material oficial despre modificarile aduse impozitului pe venit de OG 16/2022.

Reamintim ca OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 716/15.07. 2022.

Modificari aduse impozitului pe venit:

Articolul 60 Scutiri

- art. 60 pct. 4

Va fi eliminata scutirea de la plata impozitului pe venituri din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016, care se aplica in domeniul hotelurilor, restaurantelor, pensiunilor, sau barurilor, de la 1 ianuarie 2023.

-art. 60 pct. 5 si pct. 7

Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru sectoarele din constructii, agricultura si alimentar se va acorda (pana la 31 decembrie 2028) doar salariatilor cu contract individual de munca.

- art. 60 pct. 5 lit. b)

A fost modificat modul de calcul al cifrei de afaceri aferenta sectorului constructii, pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii: pentru angajatorii existenti la 1 ianuarie se calculeaza de la inceputul anului curent pana inclusiv in luna in care se aplica scutirea (fata de cifra de afaceri aferenta anului anterior, in functie de care scutirea se acorda pe intreg anul, daca era indeplinita conditia ca peste 80% sa fie realizata din activitatea de constructii). Incepand cu 18 iulie 2022 cifra de afaceri se verifica lunar si exista posibilitatea sa nu mai fie indeplinita conditia pentru aplicarea scutirii. 

- art. 60 pct. 5 lit. b1)

Au fost introduse in prevederile Codului fiscal, incepand cu 18 iulie 2022, precizarile privind cifra de afaceri din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei si in afara ei (precizari existente pana in prezent in Ordinul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza 239/2019 si in instructiunile de completare a declaratiei 112).

Astfel, pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.

- art. 60 pct. 5 lit. c) si pct. 7 lit. c)

A fost stabilit faptul ca scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii din sectoarele constructii, agricultura si alimentar se aplica doar pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor
(anterior suma din venitul brut lunar scutita era de 30.000 lei). Incepand cu veniturile lunii august 2022, partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu mai beneficiaza de facilitati fiscale.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari aduse impozitului pe venit de OG 16/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016