keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Precizari privind declararea si plata impozitului pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2010
Tags: impozitul pe venit, codul fiscal

Atentie: persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ...


Atentie:
persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, (drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara) au dreptul sa opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Codul Fiscal.

Optiunea pentru cota de 16% se exercita in scris in contractul incheiat intre persoanele fizice si persoanele juridice platitoare de venituri, contract care nu se inregistreaza la organul fiscal.

Impozitul pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri: persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, asociatii de proprietari.

Declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", lunar, la randul 20 - "Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice", cod impozit 690, conform prevederilor OPANAF nr. 1.709/2010, pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, formular care se depune la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Plata acestor impozite se face la bugetul de stat lunar.

De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna  la organul fiscal competent formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit"- formular privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit -, pana la data de 30 iunie 2011 pentru anul 2010.

Atentie! Persoanele fizice care au optat pentru impunerea veniturilor mentionate mai sus cu cota de 16%,  nu au obligatia sa depuna formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate".

In situatia in care persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 (drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara) nu opteaza pentru impozitarea cu cota de 16%, impunerea venitului brut  se face cu cota de 10%, impozitul fiind anticipat. Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri.

Declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", lunar, la randurile:

- 8 „Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala”;

- 9 „Impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara”;

- 10 „Impozit pe venituri din contracte/conventii civile”- cod impozit 616;

- 11 „Impozit pe veniturile obtinute din vanzarea bunurilor in regim de consignatie si din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial”.

De retinut!

Randul 10 se completeaza trimestrial de catre asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care au calitatea de angajator pentru impozitul retinut in cota de 10%.

Randul 10 se completeaza semestrial de asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial pentru impozitul retinut in cota de 10%.

De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna  la organul fiscal competent formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”- formular privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, pentru veniturile la care s-a retinut si declarat impozit la randurile din formularul 100, pana la data de 30 iunie 2011 pentru anul 2010.

Foarte important!

Persoanele fizice beneficiari ai veniturilor obtinute din sursele mentionate mai sus, au obligatia sa depuna formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate” pentru anul 2010 pana la 25 mai 2011.

* Baza legala: art. 52; art. 93, din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 2371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 1709/2010 pentru modificarea si completarea modelului si continutului unor formulare utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016