keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

CIM cu timp partial. Stagiu de cotizare si baza de calcul concediu medical

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2022
CIM cu timp partial. Stagiu de cotizare si baza de calcul concediu medical
Tags: concediu medical, cim partial, stagiu de cotizare

Cum se calculeaza: media zilnica a bazei de calcul pentru un concediu medical (ce nr de zile se ia in calcul la care se imparte venit realizat pentru a obtine media zilnica), suma CM si care sunt zilele suportate din fondul de salarii in cazul unui salariat care are CIM part time cu 16 ore /luna, 1 zi de 4 ore / saptamana? In luna octombrie 2022 a lucrat 1 zi (in prima saptamana a lunii) apoi a intrat in CM boala obisnuita din 10.10.2022.

Daca certificatul medical este cod 01 trebuie sa verificati daca salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare de 6 luni in ultimele 12.

Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Art. 6 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a  OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
    Exemplul nr. 2 - Situatie in care nu exista 6 luni integrale de stagiu de asigurare


 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

luna

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

 

zile lucratoare

19

22

23

20

23

22

21

22

20

22

20

21

 

zile de stagiu

10

19

16

10

13

5

21

22

10

22

20

16

 


In acest caz se ia in considerare perioada ultimelor 6 luni anterioare producerii riscului (lunile 1-6).
Numarul total de zile lucratoare din aceasta perioada este de 126 de zile, iar numarul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferenta este de 15 zile.
 In acest exemplu, pentru a completa stagiul de asigurare necesar de 126 de zile se iau in calcul 15 zile de stagiu de asigurare din lunile 7-12 (5 zile din luna 7, respectiv 10 zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de asigurare necesar pentru deschiderea drepturilor la concedii si indemnizatii.
Astfel, exista doua situatii posibile cu privire stagiul de cotizare:
1.Exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. In acest caz conditia de stagiu de asigurare este realizata daca se constata ca exista 6 luni integrale de stagiu de asigurare (lunile 1-6).
2. Nu exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. Astfel, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni integrale anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
Daca salariatul nu indeplineste conditia stagiului de cotizare conform celor mai sus expuse nu are dreptul la concediu si indemnizatie medicala cod 01.
 
In ceea ce priveste baza de calcul, conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Conform art. 62 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018, media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate atat cu plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2), cat si fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care a fost acordat certificatul de concediu medical, si numarul total de zile din aceasta perioada, astfel:
Mzbci = ∑ V: NTZ, in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;
∑ V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
Astfel, se stabileste suma veniturilor din ultimele 6 luni asupra carora s-a calculat contributie asiguratorie de munca si se imparte la numarul total de zile lucrate in aceasta perioada, nu la numarul de ore.
 
Conform art. 10 alin.  (8) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
Alin.(9) al aceluiasi articol stabileste ca,  la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
Desi textul se refera la contractele colective de munca ideea acestuia este ca se au in vedere zilele lucratoare stabilite astfel prin contractul de munca fie ca este individual, fie ca este colectiv.
Se suporta de angajator indemnizatia aferenta zilelor lucratoare conform contractului individual de munca din primele 5 zile calendaristice.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016