Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Baza de calcul al indemnizatiei de concediu medical. Salariat cu doua CIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: salariu minim, contract de munca, cim

O salariata cu program de 2h/zi, care mai are un contract de munca cu 8h/zi la alta societate aduce certificat de concediu medical (cod 08 - indemnizatie de maternitate), cu incepere de la data de 01.02.2020, in copie conform cu originalul semnata de medicul de familie. Salariata este angajata cu program de 8h/zi incepand cu data de 20.08.2019; iar la cealalta societate este angajata din anul 2017, fara a avea intreruperi (concedii fara plata, concedii medicale etc).

Care este baza de calcul a concediului medical, respectiv a indemnizatiei de maternitate?
 
Baza de calcul: (223 520 537 520 620 620)/(9 21 23 21 20 20)= 3040/114=26.6667 lei/zi, iar indemnizatia bruta pentru luna februarie va fi 20 zile *20.6667 lei/zi * 85%=453 lei.Este corect calculul sau avand in vedere ca angajata nu are stagiu de cotizare de 6 luni la societatea la care este angajat cu 8h/zi , indemnizatia va fi zero?
 
Raspunsul specialistului

Pentru persoana care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. Temeiul legal il reprezinta art. 33 din OUG 158/2005.
 
In aceeasi linie, si art. 58 din OMS 15/2018 precizeaza ca pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005, respectiv realizeaza venituri din desfasurarea activitatii la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
 
Pentru a putea insa stabili daca urmeaza sa calculeze si sa plateasca indemnizatia de concediul medical, fiecare angajator verifica in primul rand daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit.
 
In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, acesta este reglementat de art. 7 din OUG 158/2005 si art. 6 din OMS 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005. In acest sens, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
Daca stagiul minim de asigurare nu este indeplinit, salariatul nu beneficiaza de drepturile conditionate de realizarea acestuia, iar angajatorul nu poate plati indemnizatia intrucat salariatul nu indeplineste conditia de stagiu de asigurare. Astfel, potrivit art. 8 alin. (1) din OMS 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din OUG 158/2005;
 
b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
 
In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005.
 
Totodata nu poate fi identificat un temei legal care sa reglementeze interdictia valorificarii stagiului de cotizare realizat la alt/alti angajator in situatia reglementata de art. 33 din OUG 158/2005. Intrucat art. 33 din OUG 158/2005 si art. 58 din OMS 15/2018 nu fac referire la conditia stagiului de cotizare, reglementand doar calculul si plata indemnizatiei, se desprind doua abordari, aceea potrivit careia la stabilirea acestuia urmeaza a se lua in calcul si perioadele in care salariatul a realizat venituri si a fost asigurat la alti angajatori, salariatul fiind asigurat pe toata aceasta perioada in sistemul concediilor si indemnizatiilor, si aceea potrivit careia calculul si plata indemnizatiei de catre fiecare angajator implica si o analiza cu privire la stagiul de cotizare in raport cu acesta.
 
In opinia noastra consideram ca, in pofida faptului ca potrivit art. 33 din OUG 158/2005, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, verificarea stagiului de cotizare ar trebui realizata in raport cu intreaga perioada in care salariatul a fost asigurat pentru concedii si indemnizatii, art. 8 din OUG 158/2005 nefacand o distinctie in functie de angajatorul la care acesta este indeplinit. In aceasta abordare, indemnizatia de concediu medical se va calcula de fiecare angajator pe baza veniturilor realizate in raport cu fiecare, de maniera in care a fost prezentat in intrebare, stagiul de cotizare realizat la celalalt angajator putand fi valorificat si conditia indeplinita. Cu toate acestea, intrucat din practica, angajatorii au intampinat dificultati in recuperarea indemnizatiilor in situatiile cand nu au stagiul indeplinit in raport cu angajatorul care a platit indemnizatia, va recomandam sa va adresati si casei de asigurari de sanatate in vederea obtinerii unui punct de vedere in situatia particulara cu care va confruntati. 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Baza de calcul al indemnizatiei de concediu medical. Salariat cu doua CIM":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016