Tags: salariu minim, contract de munca, cim
O salariata cu program de 2h/zi, care mai are un contract de munca cu 8h/zi la alta societate aduce certificat de concediu medical (cod 08 - indemnizatie de maternitate), cu incepere de la data de 01.02.2020, in copie conform cu originalul semnata de medicul de familie. Salariata este angajata cu program de 8h/zi incepand cu data de 20.08.2019; iar la cealalta societate este angajata din anul 2017, fara a avea intreruperi (concedii fara plata, concedii medicale etc).
Care este baza de calcul a concediului medical, respectiv a indemnizatiei de maternitate?
Baza de calcul: (223 520 537 520 620 620)/(9 21 23 21 20 20)= 3040/114=26.6667 lei/zi, iar indemnizatia bruta pentru luna februarie va fi 20 zile *20.6667 lei/zi * 85%=453 lei.Este corect calculul sau avand in vedere ca angajata nu are stagiu de cotizare de 6 luni la societatea la care este angajat cu 8h/zi , indemnizatia va fi zero?
Raspunsul specialistului
Pentru persoana care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. Temeiul legal il reprezinta art. 33 din OUG 158/2005.
In aceeasi linie, si art. 58 din OMS 15/2018 precizeaza ca pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005, respectiv realizeaza venituri din desfasurarea activitatii la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Pentru a putea insa stabili daca urmeaza sa calculeze si sa plateasca indemnizatia de concediul medical, fiecare angajator verifica in primul rand daca asiguratul are stagiul de cotizare indeplinit.
In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, acesta este reglementat de art. 7 din OUG 158/2005 si art. 6 din OMS 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005. In acest sens, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Daca stagiul minim de asigurare nu este indeplinit, salariatul nu beneficiaza de drepturile conditionate de realizarea acestuia, iar angajatorul nu poate plati indemnizatia intrucat salariatul nu indeplineste conditia de stagiu de asigurare. Astfel, potrivit art. 8 alin. (1) din OMS 15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din OUG 158/2005;
b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
In cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de
zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005.
Totodata nu poate fi identificat un temei legal care sa reglementeze interdictia valorificarii stagiului de cotizare realizat la alt/alti angajator in situatia reglementata de art. 33 din OUG 158/2005. Intrucat art. 33 din OUG 158/2005 si art. 58 din OMS 15/2018 nu fac referire la conditia stagiului de cotizare, reglementand doar calculul si plata indemnizatiei, se desprind doua abordari, aceea potrivit careia la stabilirea acestuia urmeaza a se lua in calcul si perioadele in care salariatul a realizat venituri si a fost asigurat la alti angajatori, salariatul fiind asigurat pe toata aceasta perioada in sistemul concediilor si indemnizatiilor, si aceea potrivit careia calculul si plata indemnizatiei de catre fiecare angajator implica si o analiza cu privire la stagiul de cotizare in raport cu acesta.
In opinia noastra consideram ca, in pofida faptului ca potrivit art. 33 din OUG 158/2005, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, verificarea stagiului de cotizare ar trebui realizata in raport cu intreaga perioada in care salariatul a fost asigurat pentru concedii si indemnizatii, art. 8 din OUG 158/2005 nefacand o distinctie in functie de angajatorul la care acesta este indeplinit. In aceasta abordare, indemnizatia de concediu medical se va calcula de fiecare angajator pe baza veniturilor realizate in raport cu fiecare, de maniera in care a fost prezentat in intrebare, stagiul de cotizare realizat la celalalt angajator putand fi valorificat si conditia indeplinita. Cu toate acestea, intrucat din practica, angajatorii au intampinat dificultati in recuperarea indemnizatiilor in situatiile cand nu au stagiul indeplinit in raport cu angajatorul care a platit indemnizatia, va recomandam sa va adresati si casei de asigurari de sanatate in vederea obtinerii unui punct de vedere in situatia particulara cu care va confruntati.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lichidare voluntara societate cu profit
Intrebare:
Ce inregistrari contabile face o societate care se lichideaza voluntar si ce declaratii trebuie sa depuna? Mentionam ca soicetatea respectiva nu detine bunuri nici imobile nici mobile. Se va lichida la sfarsitul lunii mai. Are profit in suma de 10000 lei nerepartizat la sfarsitul anului 2024 si pierdere de 1200 lei pana la data de 27.05.2025. In rest doar disponibil banesc in casa si banca si sume achitate in plus la impozit pe profit la finante.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare amoniac. Cota de tva
Intrebare:
O societate intentioneaza sa livreze amoniac catre un client din Romania, in scopuri agricole.
In acest sens, se solicita clarificari privind:
Cota de TVA aplicabila pentru aceasta livrare de bunuri;
Posibilitatea aplicarii cotei reduse de TVA (9%) in cazul in care beneficiarul desfasoara activitate agricola (de exemplu, exploatatie agricola, PFA, II etc.).
De asemenea, daca pe aceeasi factura sunt incluse si servicii agricole...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare pierdere microintreprindere
Intrebare:
Societatea X, o microintreprindere neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe venit, a inregistrat pierderi la sfarsitul anilor 2023 si 2024. Avand in vedere ultimele modificari ale Codului Fiscal, in ce conditii poate aceasta societate sa recupereze pierderile inregistrate?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia depunerii la termen a situatiilor financiare
Intrebare:
Pentru o firma care nu a despus situatiile financiare 2015 si 2016 este obligata sa treaca la profit (fiind micro) avand in vedere perioada de prescriptie si faptul ca aceste situatii nici nu se mai pot depune.
(5) Pentru aplicarea in anul fiscal N a sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale vizeaza doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Hala de productie in curs de executie
Intrebare:
Acest Srl a luat fiinta in iulie 2024. Constructia halei unde va avea loc procesul de panificatie a inceput tot atunci. Practic, societatea nu a avut si nu are inca activitate in productia de panificatie, doarece inca nu e terminata hala. Toate lucrarile si materialele cumparate pentru construirea acesteia, cheltuielile cu autorizatiile, proiectele, sunt inregistrate pe investii. Dar nu stiu daca este ok. Intrebarea este: ce cheltuieli se pun pe investitii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<