keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Beneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2022
Beneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?
Tags: facilitati fiscale, domeniul agroalimentar, legea 135/2022

Conform Legii 135/2022, salariatii din agricultura cu un salariul minim de 3000 lei, beneficiaza de scutiri la CASS si impozit salarii (precum si de 21.25% CAS). Daca unitatea are salariati cu timp partial de munca (4 ore/zi), cu un salariu de incadrare de 2550 lei, acestia beneficiaza de aceste facilitati? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 

Potrivit art. 60 pct. 7 lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, completat prin Legea nr. 135/2022, Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: (...) 7. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: (...) c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale; 

Potrivit art. III alin. (1) - (3) din Legea nr. 135/2022, (1) Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la sfarsitul anului 2022, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.

(2) In perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna. .

Astfel, legea stabileste faptul ca salariul este pentru un program normal de lucru in medie de 167,33 ore pe luna, respectiv 8 ore pe zi, ceea ce inseamna, in medie, 17,928 lei/ora. Adica, si cei care muncesc mai putin de 8 ore/zi trebui sa primeasca minim 17,92 lei brut pe ora muncita.

Aceasta ultima valoare este cea care sta la baza majorarii salariului angajatilor care lucreaza mai putin de 8 ore pe zi in domeniu agroalimentar. De exemplu, salariatul care lucreaza 4 ore pe zi trebuie sa aiba un salariu minim brut de 1.500 lei, iar daca programul de lucru este de 6 ore trebuie sa aiba in contractul de munca salariul minim de 2.250 lei.

Asadar, facilitatile fiscale in industria agroalimnetara se aplica si contractelor de munca cu timp partial cu salariul minim de 3.000 lei ajustat la norma de munca pe zi.

In cazul mentionat, pentru contractul de munca cu timp partial de 4 ore/zi, salariul brut (2.550 lei) depaseste salariul minim obligatoru (1.500 lei), astfel ca societatea poate beneficia de facilitatile fiscale din sectorul agroalimentar daca sunt indeplinite concomitent conditiile de la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016