Tags: legea 135/2022, coduri caen, facilitati agricultura
Se incadreaza o firma cu codul CAEN 1020 ca activitate principala pentru a beneficia de facilitatile fiscale conform legii 135/2022?
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia:
Conform prevederilor din legea 135/2022, facilitatile fiscale acordate pentru zona de agricultura la pachet cu salariul minim de 3000 lei se aplica de catre si pentru salariatii:
7. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;
b) angajatorii realizeaza
cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor."

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustarea valorii stocului de marfuri cu modificarea cotelor de TVA
Intrebare:
Societatea noastra detine sase magazine cu stoc global-valoric, fiecare gestiune avand sold aproximativ de 350.000 lei. De la 1 august 2025 TVA de 19% va deveni 21%. La unitatile noastre trebuie sa facem inventar pe fiecare bucata marfa si conform filelor de inventar sa incarcam gestiunile cu diferenta tva de la 19% la 21%? Sau doar prin nota contabila aferenta fiecarui sold sa incarcam gestiunea cu diferenta de la 19% la 21%, fara inventar pe bucata? Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie mijloc fix cu montaj. Furnizor din Austria
Intrebare:
In luna mai societatea noastra a primit o factura de avans de la un partener din Austria "X" pentru achizitia unui mijloc fix. Conform contractului, livrarea se va realiza la luna iunie, si va fi livrare cu instalare. Societatea din Austria ne va factura mijlocul fix impreuna cu costurile de livrare si montaj, dar serviciile de montaj vor fi efectuate propriu-zis de un subcontractor al societatii "X", subcontractor cu sediul in Romania.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal donatie serviciu prestat catre o institutie pulblica
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa executie o lucrare de reparatie a unei instalatii electrice la o Institutie publica in regim de donatie. Este vorba despre Directia de asistenta sociala, suma la care ajunge pentru reparatii/refacere instalatie electrica este in valoare de aprox 7000 lei (suma cu tot cu TVA). Institutia nu are posibilitatea din fonduri proprii sa faca aceasta lucrare. Va rog sa imi spuneti ce obligatii avem noi ca si societate ce executa acesta lucrare. Putem sa facem un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reportare sponsorizare. Impozit profit
Intrebare:
Suntem societate platitoare de impozit profit la iunie 2025 inregistram pierdere fiscala, dar datoram impozit pe profit datorita cheltuielilor nedeductibile in acest caz avem cheltuieli cu sponsorizarea nerecuperate din anii 2017, 2018, 2019 si 2024, la calculul de la data de 30.06.2025. Se mai pot recupera cheltuieli cu sponsorizarea mai vechi de 5 ani? Din anul 2024 se recupereaza doar la limita a 70%, cheluiala cu sponsorizarea din 2024 se mai poate scadea din impozitul pe profit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<