keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala si chirii. CAS. CASS - Stagiu de cotizare in sistemul de pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: venituri din chirii, cas, stagiu de cotizare, declaratia unica

Un contribuabil estimeaza pentru anul 2019 venituri anuale obtinute din chirii si drepturi de proprietate intelectuala care cumulat sunt sub totalul a 12 salarii minime brute. Contribuabilul nu are venituri salariale. Trebuie sa mai depuna pana in 31 martie 2019 Declaratia Unica pentru plata CASS?

  • Pentru venit net anual obtinut din chirii si drepturi de proprietate intelectuala estimat a fi mai mic decat baza de calcul trebuie sa mai platesc CASS? Daca nu trebuie sa plateasca CASS pentru anul 2019, va continua sa fie asigurat in sistemul public de sanatate in anul 2019? Pe ce baza?
  • La venituri anuale obtinute cumulat din chirii si drepturi de proprietate intelectuala estimate a fi mai mari decat 12 salarii minime brute, ce valoare are CASS? Daca CASS se va plati in martie 2020, va continua sa fie asigurat in sistemul public de sanatate in anul2019?
  • Daca nu cunoaste si nu poate estima valoarea veniturilor din chirii si drepturi de autor pentru anul 2019 (si nu are venituri salariale), ce trebuie sa completeze in Declaratia Unica (avand in vedere ca realizeaza venituri sporadice, nu lunare)?
  • Exista, in cazul acestor tipuri de venituri de mai sus, obligativitatea platii CAS? Daca nu, si nu mai plateste deloc CAS incepand de astazi pana la varsta pensionarii, avand un stagiu de cotizare de 25 de ani, va primi pensie la limita de varsta?

Raspunsul specialistului

Conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Astfel, daca veniturile din chirii si proprietate intelectuala cumulate sunt mai mici de 12 salarii minime brute pe tara, nu se datoreaza contributie la sistemul de sanatate si nu se depune declaratia unica pentru aceasta contributie.

Insa, declaratia unica se depune pentru declararea impozitul pe venit datorat pentru veniturile din chirii. In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe venit se declara de platitorul venitului.

Conform art. 4 alin.(3) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, din 29.11.2018, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) -d) care se incadreaza in categoria celor care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), precum si in cazul celor prevazute la art. 180 din Codul fiscal, calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si dreptul la pachetul de baza se acorda de la data depunerii declaratiilor, prevazute la art. 147 alin. (1) sau art. 174 alin. (3) din Codul fiscal.

Declaratia prevazuta la art. 147 alin. (1) este Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (112) pentru veniturile din drepturi de autor atunci cand contributia este retinuta de platitor.

Declaratia prevazuta la art. 174 alin. (3) este declaratia unica.

Prin urmare, calitatea de asigurat in sistemul de sanatate se dobandeste fie de la data depunerii declaratiei unice privind contributia la sistemul de sanatate, fie de la data depunerii declaratiei 112 privind aceeasi contributie. Asadar, nu mai detineti calitatea de asigurat in sistemul de sanatate in anul 2019 daca nu datorati contributie la sistemul de sanatate fapt pentru care nu declarati aceasta contributie.

In ceea ce priveste veniturile din chirii conform art.120 alin.(6) din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala, au obligatia sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti.

Alin.(7) al aceluiasi articol stabileste ca, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art. 84 alin. (2) si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, venitul este recalculat de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Determinarea venitului anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Astfel, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de inchiriere trebuie sa depuneti declaratia unica in care sa mentionati veniturile conform contractului incheiat.

In cazul veniturilor din drepturi de autor impozitul pe venit este retinut la sursa de platitorul venitului.
Potrivit art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Astfel, daca veniturile din drepturi de proprietare intelectuala nu sunt cel putin in suma de 12 salarii de baza minime brute pe tara, nu se datoreaza contributie la sistemul de pensii.

In ceea ce priveste veniturile din chirii nu se datoreaza contributia la pensii indiferent de nivelul veniturilor.

Conform art. 53 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Prin urmare, un stagiu de cotizare de 25 ani da dreptul la pensie pentru limita de varsta, fiind depasit stagiul minim de cotizare cu 10 ani.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016