Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plati numerar comert cu amanuntul si cu ridicata. Cum se incaseaza? Emitem chitanta sau bon fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: comert cu amanuntul, og 99/2000, contraventie, bon fiscal, amanuntul, factura

O societate are ca obiect principal de activitate comert cu ridicata si factureaza catre persoane fizice si persoane juridice. Ar trebui sa incaseze numerar, cu chitanta sau bon fiscal? In cazul in care se factureaza catre persoane fizice se considera comert cu amanuntul? In aceasta situatie, ar trebui sa se tina contabilitatea pe gestiuni distincte?


In cazul in care vindeti si catre persoane fizice, trebuie sa aveti inserat in actul constitutiv al societatii activitatea de vanzare cu amanuntul.

Conform art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ulterioare, prevede ca operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale.

Asadar, va recomandam, achizitia casei de marcat electronice fiscale pentru activitatea de comert cu amanuntul.

Astfel, agentii economici care  efectueaza atat activitati de vanzare cu amanuntul, cat si cu ridicata, au obligatia sa emita bonuri fiscale pentru bunurile vandute cu amanuntul si facturi fiscale pentru vanzarile cu ridicata.

Conform prevederilor de la art. 80 alin. (22) din OG 99/2000, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, constituie contraventie daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune,  fapta de  exercitare de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati.

Prin urmare, agentii economici care efectueaza atat activitati de vanzare cu amanuntul, cat si cu ridicata trebuie sa organizeze respectivele activitati in spatii comerciale separate, cu gestiuni distincte pentru fiecare activitate, iar in contabilitate operatiunile trebuie reflectate corespunzator.

Raspuns oferit  pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plati numerar comert cu amanuntul si cu ridicata. Cum se incaseaza? Emitem chitanta sau bon fiscal?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]