Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare sub pretul de achizitie. Consecinte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mai. 2011
Tags: tva, pretul de achizitie, costul de achizitie

Problema:Ce se intampla daca vand marfa sub pretul de achizitie? In afara de faptul ca pot sa primesc o amenda conform OG 99/2000 intre 2000-10000, poate sa-mi recalculeze TVA si sa-mi considere ...

Problema:
Ce se intampla daca vand marfa sub pretul de achizitie? In afara de faptul ca pot sa primesc o amenda conform OG 99/2000 intre 2000-10000, poate sa-mi recalculeze TVA si sa-mi considere cheltuiala nedeductibila diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de vanzare?

Solutie:
Pentru vanzarea unor marfuri sub costul de achizitie nu se poate ajusta dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei bunurilor respective. Ajustarea sumei TVA aferenta bunurilor care nu se incadreaza la "bunuri de capital" este reglementata prin articolul 148 din Codul fiscal. Prin acest articol sunt enumerate urmatoarele situatii in care trebuie efectuata ajustarea deducerii initiale:
- deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;
- exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv situatii de reducere a bazei de impozitare de catre furnizor;
- persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.
 
Deoarece firma dvs. vinde marfurile sub costul de achizitie inseamna ca nu se afla in niciuna din situatiile enumerate anterior astfel incat sa fie obligata sa efectueze ajustarea sumei TVA dedusa la momentul achizitiei bunurilor respective.
 
De asemenea, diferenta negativa nu poate fi considerata nici operatiune asimilata unei livrari de bunuri astfel incat sa se colecteze TVA.
Asa cum se reglementeaza prin articolul 137 alineatul 1 litera a), pentru o livrare de bunuri, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "contrapartida" obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului, fara a fi conditionata de valoarea de achizitie a acelui bun vandut.
 
In ceea ce priveste impozitul pe profit, nu poate fi considerata cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului imozabil nici diferenta negativa dintre pretul de vanzare si costul de achizitie. In baza prevederilor articolului 21 alineatul 1, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile. Cheltuielile reprezentand costul marfurilor sunt aferente unor venituri impozabile, obtinute din vanzarea acestora, indiferent de marimea lor. Astfel, prin punctul 22 din normele de aplicare a Codului fiscal date in aplicarea articolului 21, se face precizarea ca la in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile se incadreaza cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor, fara a se conditiona marimea acestora in raport cu veniturile obtinute.
 
Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca orice organ de inspectie fiscala poate reconsidera o tranzactie in functie de pretul de piata al acesteia. Aceasta procedura este aplicabila in special tranzactiilor care au loc intre persoane afiliate. Ca regula generala, pretul de piata este determinat prin raportarea la tranzactii comparabile necontrolate. O tranzactie este necontrolata daca se desfasoara intre persoane independente. Valoarea de piata este definita drept suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.
 
In cazul reconsiderarii valorii tranzactiei, veniturile realizate pot fi majorate in functie de valoarea de piata a marfurilor vandute astfel incat baza de impozitare a TVA sa fie reconsiderata iar profitul sa fie majorat prin pretul real, de piata al marfurilor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare sub pretul de achizitie. Consecinte":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016