Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi cu cote diferentiate TVA. Cum intocmim facturile pentru reduceri comerciale acordate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: facturi, cote diferentiate, tva, reduceri comerciale, discount, cheltuiala, discountul financiar

Emiterea facturilor cu cote diferentiate este subiectul principal in jurul caruia discutia noastra se va dezvolta prin cele ce urmeaza. Avem astfel ca exemplu o societate care vinde marfuri cu TVA 9 % si 24%. Pentru usurinta rapoartelor, sunt intocmite facturi separate in functie de cota de TVA a marfurilor vandute.


Luam urmatorul exemplu: se intocmesc unui client doua facturi: una de 10.000 lei + TVA 9% = 10.900 lei si una de 15.000 lei + TVA 24% = 18.600 lei.

Pentru plata in avans inainte de ridicarea marfii, se convine sa i se acorde clientului un discount financiar de 10 % raportat la cele doua facturi.  Acest discount e considerat cheltuiala financiara si se inregistreazav in contul 667.

Avand aceste informatii, vom vedea cum se intocmeste factura pentru discountul financiar: se aduna baza celor doua facturi, se aplica 10 % si se calculeaza TVA de 24% sau se vor face doua pozitii separate, una cu TVA de 9% si una cu TVA de 24%, in functie de specificul facturilor la care se raporteaza?



        In situatia in care unui client i se vand marfuri cu cote diferite de TVA este recomandabil sa emiteti doua facturi, cate una pentru fiecare cota, chiar daca poate fi emisa si o  singura factura in care se inscriu, pe doua randuri, bunurile livrate, cu cote diferite. In acest context am in vedere prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal:

  (19) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: ...
    h) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum si particularitatile prevazute la art. 125^1 alin. (3) in definirea bunurilor, in cazul livrarii intracomunitare de mijloace de transport noi;
    i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;
    j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
 
         Nu este gresit nici daca emiteti o singura factura pentru doua tipuri de  bunuri cu cote diferite de TVA.

        Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca reducerea comerciala se acorda la momentul livrarii bunurilor. Fiind o reducere comerciala, reducerea se acorda si se calculeaza asupra bazei de impozitare a TVA aferenta bunurilor livrate. De exemplu daca se emite o singura factura pentru doua produse cu cote diferite de TVA, se procedeaza astfel:

-    pe primul rand, cu semnul plus (in negru),  pentru bunuri in valoare de   10.000 lei, exclusiv TVA:

        10.000 lei  x 9% TVA = 10.000 lei + 900 lei = 10.900 lei
 

-    pe al doilea rand,  cu semnul minus (in rosu),  reducerea comerciala 10% acordata conform contractului:

1.000 lei + 90 lei  TVA rezultata din calcule 10.000 lei x 10% reducere  = 1.000 lei  x 9%
 

-    pe al treilea  rand, cu semnul plus (in negru),  pentru bunuri in valoare de 15.000 lei, exclusiv TVA:

15.000 lei  x 24% TVA = 15.000 lei + 3.600 lei = 18.600 lei;
 

-    pe randul patru,  cu semnul minus (in rosu),  reducerea comerciala 10% acordata conform contractului:

1.500 lei + 360  lei TVA  rezultata din calcule 15.000 lei x 10% reducere x 24% TVA
 
          In acest caz, valoarea totala a facturii este  in suma de 26.550 lei, calculata dupa cum urmeaza:
[(10.000 lei + 900 lei) – (1.000 lei + 90 lei)] +  [(15.000 lei + 3.600 lei) – (1.500 lei + 360 lei)] = [(10.900 lei – 1.090 lei)] + [(18.600 lei – 1.860 lei) = 9.810 lei + 16.740 lei = 26.550 lei.
 
          Astfel, daca valoarea totala a facturii (baza de impozitare TVA si TVA aferenta) ar fi de 29.500 lei fara reducere, prin acordarea reducerii de 10%, valoarea totala a facturii ar fi 26.550 lei.   Deci, prin exemplul prezentat, am dorit sa subliniez faptul ca reducerea se acorda la baza de impozitare a TVA, caz in care se diminueaza si suma TVA colectata, corespunzator bazei de impozitare reduse. In acest context, aduc drept argument prevederile art. 137.

Din Codul fiscal denumit     Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii alin. (3) lit. a)
    (3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
    a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;
 
          In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca, avand in vedere faptul ca reducerea este de natura comerciala si se acorda la momentul si facturarii bunurilor,  valoarea acesteia nu se inregistreaza distinct prin  debitul contului 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" (667 = 411). Contul 667 are in vedere doar reducerile de natura financiara care nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care  nu se inscriu in facturi.  
          In evidenta contabila se inregistreaza distinct doar reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, prin contul (contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti, conform facturilor de reducere emise.
 
          In acest sens, aduc drept argument prevederile O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate cap. 3   Reguli generale de evaluare SECTIUNEA 3.1 Evaluarea la data intrarii in entitate, punctul 76 alin. (1) si alin. (2)
 
   76. - (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

    (2) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.

    (3) Atunci cand vanzarea de produse si acordarea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale acordate ulterior facturarii ajusteaza veniturile din vanzare.

(4) Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi cu cote diferentiate TVA. Cum intocmim facturile pentru reduceri comerciale acordate?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016