Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii de bunuri din afara UE. Cum procedam privind plata in avans?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii de bunuri, ue, plata in avans, tva, contravaloare, vama, marfa, import de bunuri

In cazul urmator, societatea A din Romania (VAT valid) plateste avans pentru import de bunuri (expl. accesorii, samples tesatura).Valoarea avansului platit este de fapt pretul convenit de cumparator si furnizor pentru importul de bunuri. Importul se face din Turcia sau China. La intocmirea declaratiei vamale de import, comisionarul vamal primeste de la furnizor factura cu valoare mult mai mica decat cea initiala.


In urma celor mentionate mai sus, in contabilitate ramane avans catre furnizorul respectiv. Este corect ca diferenta de valoare sa fie inregistrata pe discount?

Deasemenea se plateste in avans marfa , iar marfa soseste direct de la furnizor fara a se intocmi declaratia vamala de import. Furnizorul vine personal cu marfa pentru a incheia diverse contracte in Romania.Pe factura emisa de el este trecuta si valoarea TVA-lui aferent tarii respective.
Putem inregistra in contabilitate aceata factura pentru a stinge avansul platit?consideram valoarea TVA-lui platit nedeductibil( este corect sa inregistram o factura din import fara a se face vama?



Diferenta de valoare nu reprezinta discount de la furnizor, de vreme ce s-a achitat contravaloarea marfii la pretul initial, mai mare decat cel facturat, iar din cele prezentate reiese ca suma achitata in plus nu se mai recupereaza. Numai reducerile comerciale primite ulterior facturarii se inregistreaza in contabilitate distinct, prin intermediul contului 609 "Reduceri comerciale primite”. In situatia in care nu se mai recupereaza creanta reprezentand avansul achitat si neregularizat pe baza facturilor primite societatea va proceda la scoaterea ei din evidenta pe seama cheltuielilor.  

In cea de-a doua ipoteza societatea nu poate efectua operatiuni de achizitie a bunurilor de la furnizori din afara UE fara a efectua vamuirea. Achizitia se poate inregistra in contabilitate doar pe baza facturii, dar aceasta nu inseamna ca operatiunea respecta reglementarile vamale. La un eventual control societatea risca sanctiuni drastice pe linie vamala, chiar si in situatia in care bunurile au fost introduse pe teritoriul vamal al UE de catre furnizor si nu de catre societatea achizitoare.

Referitor la TVA-ul inscris in factura externa, nici nu poate fi vorba de deductibilitatea acestuia intrucat nu se poate deduce decat TVA-ul din Romania, nu si TVA-ul perceput de alte state. Contravaloarea TVA evidentiata distinct in factura face parte din costul marfii, fiind vorba de un impozit nerecuperabil de la buget.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii de bunuri din afara UE. Cum procedam privind plata in avans?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016