Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cod TVA anulat pentru o microintreprindere. Care sunt declaratiile obligatorii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: oanaf 235/2014, declaratii, depunere, microintreprindere, tva, codul tva, declaratia 311

Urmeaza sa vedem ce obligatii declarative are sau ar fi avut in perioada ianuarie-martie 2014 o microintreprindere careia i s-a anulat din oficiu codul tva, deoarece nu a avut achizitii sau livrari in semestrul al II-lea 2013.


Se precizeaza ca anularea codului TVA a avut loc cu data de 1 februarie 2014. Societatea nu a avut nici in anul 2014 livrari sau achizitii. Vom vedea care sunt termenenele la care societatea ar fi avut de depus declaratii pentru lunile din trimestrul I 2014, precum si care este amenda pentru nedepunerea acestora la timp.

Avand in vedere prevederile OANAF 235/2014, cu privire la aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor se efectueaza,  conform art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul Fiscal,  daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanelor care au ca perioada fiscala luna calendaristica, sau pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanelor impozabile care au ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare.

Conform art.153 alin.(9^2) organul fiscal competent opereaza inscrierea in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, dupa comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii în scopuri de TVA, în termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii.

In cazul dumneavoastra, incepand cu 01.02.2014 nu mai aveti cod valid TVA, dar aveati obligatia depunerii Decontului de taxa pentru luna ianuarie 2014 pana in 25.02.2014.

Atentionez ca orice achizitie cu TVA inscrisa pe factura furnizorului nu aveti dreptul sa o deduceti si nici nu o veti evidentia pe contul 4426, incepand cu 01.02.2014.

Foarte important, trebuie sa retineti ca orice livrare dupa 01.02.2014, pe perioada cat nu aveti cod valid TVA, veti datora TVA aferent, pe care aveti obligatia sa-l raportati  prin  Declaratia 311 si sa-l platiti in termen, fara a avea dreptul sa va deduceti TVA aferent.

Termenul de raportare a Declaratiei 311, precum si termenul de plata a TVA aferent livrarilor pe perioada in care aveti anulata inregistrare de platitor de TVA este de 25 ale lunii urmatoare in care a intervenit exigibilitatea taxei.

Puteti sa va reinregistrati ca si persoana impozabila TVA dupa anularea din oficiu a organului fiscal, conform art.153 alin.9^1 lit.d), solicitand acest lucru la organul fiscal competent, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere din care sa rezulte ca veti desfasura activitati economice.

Data inregistrarii in scopuri de TVA va fi data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA de catre organul fiscal competent.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cod TVA anulat pentru o microintreprindere. Care sunt declaratiile obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016