Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata cotizatie catre organizatie europeana. Cum va proceda ONG-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: cotizatie, codul tva, decontul 300, livrare bunuri, persoana impozabila, servicii, tva

Analiza de mai jos se refera la un ONG platitor de TVA care a primit de la Organizatia Europeana in care e membru o factura pentru plata taxei anuale (cotizatie) care se stabileste in functie de venitul anual. Organizatia europeana are sediul in Belgia si este inregistrata ca platitoare de TVA in aceasta tara.


Pe factura emisa se specifica in josul paginii "Scutite de TVA in conformitate cu articolul 44$2,11 conform Codului TVA Belgian".
Cum trebuie declarata corect? ONG-ul trece factura in decontul 300 la rand 26 si 26.1 ca achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile si nu se declara in 390 sau se face taxare inversa si se declara in 390?


        In situatia in care cotizatia datorata nu reprezinta in fapt valoarea unui serviciu sau a unei prestari de servicii, plata  acesteia nu se incadreaza in categoria   operatiunilor  din sfera de aplicare a TVA. In acest context, am in vedere prevederile art. 126 alin. (1) din Codul fiscal conform carora, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative:

-    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
-    locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;
-    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
-    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

In situatia prezentata de dvs. nu este indeplinita niciuna din cele 4 conditii.
 
Totusi, avand in vedere ca organizatia respectiva a emis o factura comerciala in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, iar pe factura emisa  a facut referire la art. 44, inseamna ca taxa respectiva reprezinta, in fapt, contravaloarea unui serviciu prestat. In acest context, am in vedere faptul ca prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata asa cum a fost modificata prin CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 cu privire la locul de prestare a serviciilor, au stat la baza armonizarii legislatiei fiscale din Romania, fiind reglementata regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Articolul 44 din Directiva CEE nr. 112 prevede   Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt furnizate catre un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Articolul 133 alin. (2)  din Codul fiscal prevede ca Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Pentru aceste servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform prevederilor art. 196 din Directiva CEE nr. 112/1996    TVA este datorata de orice persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA si careia ii sunt prestate serviciile prevazute la articolul 44, atunci cand serviciile sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul statului membru respectiv.
 
        Prevederile art. 196 din Directiva CEE nr. 112/1996    au stat la baza armonizarii prevederilor art. 150 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei.
 
        Astfel, din punctul de vedere al TVA, cotizatia platita  reprezinta  o achizitie intracomunitara de servicii  pentru care se aplica prevederile regulii generale de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, dar este scutita de plata TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa daca se incadreaza in  prevederile  art. 141 alin. (1) lit.   k) din Codul fiscal   (1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ……k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta;,,.

Din acest motiv, pentru cotizatia platita organizatiei  stabilite pe teritoriul comunitar, societatea din  Romania  nu  datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 13 alin. (13) din normele  metodologice de aplicare ale art. 133 alin. (2) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa.
 
         Prin urmare, valoarea cotizatiei achitate  se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit  Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile  cu report la randul 26.1 Achizitii de servicii intracomunitare scutite de taxa, dar fara a se raporta  prin declaratia recapitulativa  cod 390 VIES in cazul cotizatiei achitate entitatii din CE.

         Valoarea cotizatiei nu  se raporteaza  prin declaratia informativa  cod 390 VIES cu simbolul S deoarece este o achizitie intracomunitara de servicii scutita de taxa. Prin declaratia cod 390 VIES se raporteaza doar valoarea achizitiilor  intracomunitare de bunuri si servicii impozabile in Romania, fara a se  raporta si  operatiunile scutite de TVA sau neimpozabile in Romania.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata cotizatie catre organizatie europeana. Cum va proceda ONG-ul?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016