keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Livrare succesiva de bunuri in alt stat UE. Care va fi regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: livrare bunuri, tva, transport marfuri, codul fiscal, d 300

Vom vedea, prin cele de mai jos, ce regim TVA se aplica si cum se raporteaza in D300 si D390 in cazul in care o societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA face o achizitie de marfuri din alt stat UE, urmata de o livrare catre o alta societate comerciala din acelasi stat strain. Ambele societati din tara straina sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Iata raspunsul specialistului:
 
Din informatiile furnizate, intelegem ca societatea dumneavoastra, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza bunuri de la o alta societate rezidenta in Franta (societatea 1) pe care mai apoi le vinde mai departe unei alte companii rezidenta in Franta (societatea 2), ambele societati stabilite in Franta fiind persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Franta. Astfel, intelegem ca operatiunile descrise sunt reprezentate de doua livrari de bunuri, prima de la societatea 1 din Franta catre societatea dumneavoastra si a doua de la societatea dumneavoastra catre societatea 2 din Franta. De asemenea, intelegem ca bunurile respective nu parasesc teritoriul Frantei, transportul fiind efectuat direct de la sediul societatii 1 stabilita in Franta catre sediul societatii 2 stabilita in Franta.
 
In acest sens, pentru a determina care dintre cele doua livrari se realizeaza cu transport si care nu, in conditiile in care transportul fizic al bunurilor este efectuat de la sediul societatii 1 catre sediul societatii 2 intre care nu exista o tranzactie directa, va redau mai jos prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 275 alin. (1) lit. c ) din Codul fiscal:
 
(3) Conform art. 275 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, locul livrarii este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul in care bunurile nu sunt transportate sau expediate. In categoria bunurilor care nu sunt transportate sau expediate se cuprind bunurile imobile, precum si orice alte bunuri mobile corporale care, desi sunt livrate, intre vanzator si cumparator nu exista relatie de transport.
 
Exemplu: o persoana impozabila A stabilita in Romania livreaza bunuri unei alte persoane impozabile B stabilite in alt stat membru sau in Romania. Bunurile sunt transportate direct la C, o alta persoana, care cumpara bunurile de la B. In primul caz persoana obligata sa realizeze transportul este A sau B. Pe relatia A - B se considera o livrare cu transport, iar pe relatia B - C se considera o livrare fara transport. In al doilea caz, daca persoana obligata sa realizeze transportul este C, pe relatia A - B se considera o livrare fara transport, locul livrarii fiind locul unde bunurile sunt puse la dispozitia lui B, iar in relatia B - C se considera o livrare cu transport, locul livrarii fiind locul unde incepe transportul, respectiv in statul membru al furnizorului A, unde se afla bunurile atunci cand incepe transportul.
 
Totusi, in ciuda faptului ca nu putem determina persoana responsabila cu realizarea transportului bunurilor intrucat nu detinem informatiile necesare, aspect necesar in vederea stabilirii regulii de determinare a locului livrarii de bunuri aplicabila in conformitate cu prevederile art. 275 din Codul fiscal, indiferent careia dintre cele doua livrari i se aloca transportul, atat timp cat bunurile nu parasesc deloc teritoriul Frantei, tratamentul fiscal din perspectiva TVA pentru operatiunile descrise este urmatorul:
 
Prima livrare de bunuri, respectiv factura emisa de societatea 1 din Franta catre societatea dumneavoastra, reprezinta o livrare de bunuri locala in Franta, locul operatiunii fiind in Franta indiferent de regula aplicata (fie art. 275 alin (1) lit. a), fie art. 275 alin. (1) lit. c)), iar societatea 1 din Franta va fi obligata la emiterea acestei facturi cu TVA francez. Societatea dumneavoastra va declara factura primita la randul 28 din decontul de TVA D300, deoarece din perspectiva societatii dumneavoastra nu este o operatiune impozabila in Romania.
 
Aceasta tranzactie nu se va declara in declaratia recapitulativa D390 intrucat nu reprezinta o operatiune intracomunitara.
 
In ceea ce priveste cea de-a doua livrare de bunuri, implicit factura emisa de societatea dumneavoastra catre societatea 2 din Franta, aceasta va fi de asemenea considerata o livrare locala in Franta, datorita faptului ca bunurile se afla si raman pe teritoriul Frantei. In acest context, la emiterea facturii, societatea dumneavoastra va emite factura fara TVA romanesc, intrucat nu este o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA, iar persoana obligata la plata taxei in Franta poate fi beneficiarul (societatea 2) care va aplica mecanismul taxarii inverse, in conformitate cu prevederile echivalente din legislatia franceza ale art. 307 alin. (6) din Codul fiscal care stabilesc urmatoarele:
 
(6) In alte situatii decat cele prevazute la alin. (2)-(5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau 278. Prin exceptie, persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor servicii prevazute la art. 278 alin. (5) lit. h), nu este persoana obligata la plata taxei daca prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 sau 315.
  
 In acest caz, nici aceasta operatiune nu va fi declarata in D390 intrucat nu este o operatiune intracomunitara, factura emisa de societatea dumneavoastra fiind declarata doar in D300 la randul 3.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016