Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Multi comercianti care emit facturi in format electronic se intreaba daca exista obligativitatea ca pe acestea sa fie mentionat: "circula exclusiv in format electronic". Intrebarea este daca se poate stipula acest lucru in contractul incheiat intre cele doua parti. In cazul unui raspuns afirmativ, mai este obligatoriu trecuta mentiunea si pe factura?
Factura in format electronic: raspunsul specialistului
La pct. 98 alin. (1) - (3) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 319 din Codul fiscal se prevede ca:
„98. (1) Pentru ca o factura sa fie considerata factura electronica, aceasta trebuie sa fie emisa si primita in format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind optiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip "xml", "pdf".
(2) In sensul art. 319 alin. (4) din Codul fiscal, facturile create pe suport hartie care sunt scanate, trimise si primite in format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create in format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise si primite pe suport hartie nu sunt considerate facturi electronice.
(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum si un accept tacit, cum ar fi faptul ca a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronica reprezinta confirmarea acestuia ca detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.”
Prin urmare, pentru emiterea, transmiterea si receptionarea facturilor in format electronic, trebuie sa incheiati un accord scris (clauza in contract) cu fiecare beneficiar (client), prin care acesta confirma ca acesta detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.
Nu este necesara mentiunea pe factura "factura circula exclusiv in format electronic", insa nu este nici interzisa.

Manual de politici contabile - Stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu – consultant fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cota de TVA aplicata in caz de falimentServicii pentru client din Italia. Locul prestariiTVA aferent facturilor de achizitie care se refera la spatiile unde am optat pentru scutireCota redusa de 5% si livare constructie sociala. Cum se factureaza?Care e locul livrarii de bunuri cand marfa nu paraseste teritoriul romanesc?Ultimele articole
E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVADeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVATVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAPFA neplatitor de TVA. Cum se factureaza serviciile din UEAjustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingArticole similare
Din 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Camera Deputatilor a decis: Supraimpozitarea contractelor part-time, ELIMINATA de la 1 ianuarie 2020CNIPMMR nu sustine masura platii defalcate a TVADe astazi, 500.000 de romani platiti pe drepturi de autor risca amenzi de pana la 5.000 de lei din cauza birocratieiCodul de procedura fiscala s-a modificat. Ce ar trebui sa stim?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"