Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Multi comercianti care emit facturi in format electronic se intreaba daca exista obligativitatea ca pe acestea sa fie mentionat: "circula exclusiv in format electronic". Intrebarea este daca se poate stipula acest lucru in contractul incheiat intre cele doua parti. In cazul unui raspuns afirmativ, mai este obligatoriu trecuta mentiunea si pe factura?
Factura in format electronic: raspunsul specialistului
La pct. 98 alin. (1) - (3) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 319 din Codul fiscal se prevede ca:
„98. (1) Pentru ca o factura sa fie considerata factura electronica, aceasta trebuie sa fie emisa si primita in format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind optiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip "xml", "pdf".
(2) In sensul art. 319 alin. (4) din Codul fiscal, facturile create pe suport hartie care sunt scanate, trimise si primite in format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create in format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise si primite pe suport hartie nu sunt considerate facturi electronice.
(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum si un accept tacit, cum ar fi faptul ca a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronica reprezinta confirmarea acestuia ca detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.”
Prin urmare, pentru emiterea, transmiterea si receptionarea facturilor in format electronic, trebuie sa incheiati un accord scris (clauza in contract) cu fiecare beneficiar (client), prin care acesta confirma ca acesta detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.
Nu este necesara mentiunea pe factura "factura circula exclusiv in format electronic", insa nu este nici interzisa.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu – consultant fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Devizul. Document justificativ in cazul unei prestari de servicii de reparatiiCum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020Despagubire transport. Ce regim TVA se aplica?Studiu de caz: Cum despagubim societatea de leasingAchizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament fiscal se aplica?Ultimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulE-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o FACTURA de doua ori in SPVE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITFurnizori care NU transmit FACTURA. Cum trebuie emisa autoFACTURA de catre firmeNou ghid E-FACTURA: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraArticole similare
Cota TVA pentru o factura “Reverse Charge”Cine aplica obligatoriu sistemul TVA la incasare. Norme de la 1 ianuarie 2013Deductibilitate TVA 100% pentru autoturisme. Justificare cu foi de parcursCe declaratii depunem pana la 25 octombrie?Noul COD FISCAL poate fi imbunatatitUltimele articole
Regim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"