Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Scutirea de TVA in cazul livrarilor intracomunitare - Documente justificative necesare incepand din 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: scutire de tva, livrare intracomunitara, transport marfuri

Ce documente contabile si fiscale trebuie intocmite conform noilor prevederi legale, pentru a beneficia de scutirea platii TVA, daca societatea este platitoare de TVA si efectueaza livrari de produse finite prelucrate din materia prima furnizata de client, (serviciile de vopsire, spalare, o parte din accesorii si materialele de ambalare fiind asigurate de noi) in spatiul intracomunitar, pe baza de contract.

 
Transportul este efectuat de o alta firma din Romania, fiind in sarcina clientului si fiind platit de acesta. Clientul este platitor de TVA.
 
Raspunsul oferit de specialist:

Scutirea de TVA in cazul livrarilor intracomunitare este reglementata la alin 2 de la art. 294 din Codul fiscal:
 
ART. 294 - Scutiri pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar
(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:  
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
 
Documentele necesare justificarii scutirii sunt cele reglementate la art. 10 din OMFP 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
 
Articolul 10
(1) Scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
 
Conform proiectului de modificare a OMFP 103/2016 nu mai este obligatorie prezentarea documentelor de la lit c) ale alin 1 de la art. 10, respectiv nu mai trebuie sa se prezinte orice alte documente, ca de exemplu contract/ comanda/ polite de asigurare.
 
Ca elemente de noutate avem Directiva UE 1910/2019 de modicare a Directivei 112/2006 conform careia codul de tva din conditie de forma in Directiva 112/2006 privind TVA devine una din conditiile de fond pentru aplicarea scutirii. Acest aspect era reglementat in Codul fiscal la art. 294 (2).
 
Un alt elementul de noutate introdus prin Directiva 1910/2019 il reprezinta Depunerea si completarea corecta a declaratiei recapitulative 390 VIES, care devine conditie de fond pentru aplicarea scutirii. Aceasta prevedere a fost introdusa prin OG 6/2020 in Codul fiscal la art 294 alin 21:
 
(2 1) Scutirea prevazuta la alin. (2) lit. a) nu se aplica in cazul in care furnizorul nu a respectat obligatia prevazuta la art. 325 alin. (1) de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratia recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoare la aceasta livrare, astfel cum se solicita in temeiul art. 325 alin. (3), cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente.
 
In rezumat voi enumera conditiile de scutire valabile de la 01.01.2020 in cazul livrarilor intracomunitare in care transportul este in sarcina clientului:

Clientul este inregistrat in scopuri de TVA, achizitia intracomunitara a acestuia este impozabila dpdv al TVA (conditie existenta si inainte de 01.01.2020);

Transportul este realizat de client (dovada ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru), (conditie existenta si inainte de 01.01.2020);

Codul de TVA al clientului trebuie sa fie valid si inscris corect in factura furnizorului (conditie noua aplicabila de la 01.01.2020 );
Livrarea intracomunitarea trebuie sa fie corect in D390 VIES de catre furnizor (conditie noua aplicabila de la 01.01.2020);
Dovada transportului in statul membru de sosire (conditie noua aplicabila de la 01.01.2020).
 
In cazul in care transportul este in sarcina clientului, conform Regulamentului 1912/2018 art. 45a alin 1 lit b furnizorul trebuie sa se afle in posesia urmatoarelor documente:
 
Varianta 1
 
1.a Detine cel putin 2 din urmatoarele documente:
CMR semnat/ scrisoare de trasura semnata
Conosament
Factura de transport aerian
Factura de la transportatorul marfurilor
 
1.b Declaratia scrisa de la client care sa ateste faptul ca s-a ocupat de transport pe care trebuie sa o transmita furnizorului in cel mult 10 zile din luna urmatoare livrarii.
 
Varianta 2
 
2.a Furnizorul detine unul din documentele de la varianta 1.a si unul din urmatoarele documente:
Polita de asigurare pentru transportul de marfuri
Ordin de plata privind plata transportului 
Confirmarea primirii bunurilor in statul membru de destinatie de catre o autoritate publica 
Confirmarea data de catre un stat membru de destinatie prin care sa ateste ca bunurile sunt in depozit
 
2.b Declaratia scrisa de la client care sa ateste faptul ca s-a ocupat de transport pe care trebuie sa o transmita furnizorului in cel mult 10 zile din luna urmatoare livrarii.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016