Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea achizitiilor de servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei pe valoare adaugata in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 24 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: tva, scutiri, formularul 390, decontul de tva, declaratia 390

Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii.

In situatia in care nu se aplica nicio scutire de TVA, taxa pe valoare adaugata este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, care este beneficiar al acestor servicii.

Persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA inscriu in decontul de TVA taxa aferenta acestor servicii achizitionate atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite de reglementarile in materie de TVA.
Asadar, mecanismul taxarii inverse se aplica pentru aceste servicii atat in situatia in care prestatorii sunt stabiliti in Comunitate cat si in situatia in care prestatorul este stabilit in afara Comunitatii.

In ceea ce priveste modalitatea de raportare a acestor servicii aceasta difera in functie de locul in care este stabilit prestatorul, respectiv in Comunitate sau in afara Comunitatii:

I. Achizitii de servicii pentru care se aplica regula generala cu privire la locul prestarii si care sunt prestate de persoane impozabile care nu sunt stabilite in Comunitate:

Daca nu se aplica nicio scutire de TVA persoanele impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA raporteaza aceste servicii in Formularul 300 Decont de TVA la Randul 7 si Randul 20, fara preluarea sumelor la Randul 7.1, respectiv 20.1. Aceste servicii nu se raporteaza in Formularul 390.

Daca serviciile sunt scutite de TVA in Romania acestea se inscriu la randul 26 din Decontul de TVA.

II. Achizitii de servicii intracomunitare

Serviciile intracomunitare sunt servicii pentru care se aplica regula generala cu privire la locul prestarii (art. 133 alin. (2) din Codul fiscal) si care sunt prestate de  o persoana impozabila stabilita in alt stat membru.

Achizitiile de servicii intracomunitare pentru care nu se aplica nicio scutire de TVA se declara in decontul de TVA la Randul 7 si la Randul 20, cu preluarea sumelor la Randul 7.1 si 20.1. Aceste servicii se inscriu si in Declaratia 390.

Daca serviciile sunt scutite de TVA acestea se inscriu in Decontul de TVA la Randul 26 cu preluarea sumelor la Randul 26.1 si nu se raporteaza in Formularul 390.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Declararea achizitiilor de servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei pe valoare adaugata in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016