Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA aferent unei achizitii auto din Germania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 23 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, tva, opanaf 76/2010

Valabil la 24.08.2011 - Chiar daca au mai existat cazuri in care a fost dezbatut subiectul achizitiilor auto din alte tari, varietatea situatiilor concrete este foarte mare astfel ca, de data aceasta, se da ca exemplu o societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA care cumpara o autoutilitara second hand din Germania. Furnizorul emite un invoice fara TVA, cu precizarea ca i s-a comunicat un cod valabil TVA. Care va fi raportarea in declaratia 390 si 300?

In situatia data, persoana impozabila din Germania nu a comunicat pe factura emisa un cod valabil de TVA, in conditiile in care firma beneficiara este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
 
In consecinta, operatiunea se va raporta ca orice achizitie intracomunitara de bunuri obisnuita, neprezentand importanta ca furnizorul comunitar nu a comunicat un cod valabil de TVA, si anume:

- in declaratia recapitulativa 390 VIES se declara ca achizitie intracomunitara de bunuri (cod A), la coloana "Tara" se completeaza codul Germaniei, iar coloana "Cod operator intracomunitar" nu se completeaza, dupa cum se precizeaza in Nota 1 din Instructiunile de completare a formularului aprobate prin OPANAF 76/2010;

- in decontul de TVA se declara ca achizitie intracomunitara de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) la rd. 5 si rd. 17 din decont.
 
De asemenea, se considera important ca in acest caz sa fie prezentate si inregistrarile contabile pentru ca acestea sa fie intocmite in mod corect:

2133 "Mijloace de transport" = 404 "Furnizori de imobilizari" - pentru contravaloarea autoutilitarei achizitionate de la furnizorul extern

4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" - pentru TVA aferenta operatiunii.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA aferent unei achizitii auto din Germania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016