Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cuprinsul studiului de caz de mai jos, pornim de la situatia in care s-a platit un avans pentru achizitia de utilaje in baza unei facturi proforme in data de 15.05.2014, unui furnizor din Germania. Deoarece societatea romana este platitoare de TVA cu raportare trimestriala, conform prevederilor legislative, in momentul efectuarii unei tranzactii intracomunitare trebuie sa depuna declaratia 092 prin care trece de la raportarea trimestriala la cea lunara.
Furnizorul refuza sa emita factura pentru avansul in cauza sub pretextul ca nu pot emite facturi decat in momentul livrarii.
Vom vedea cum se procedeaza in aceasta situatie si daca se va depune Declaratia 092 de catre societatea romana, precum si daca aceasta va trebui sa intocmeasca autofactura si raportarea.
Firma romana este inscrisa in ROI.
Mentionam ca societatea romana nu are obligatia intocmirii autofacturii pentru avansul platit.
Potrivit prevederilor art. 135 din Codul fiscal, faptul generator al achizitiei intracomunitare de bunuri intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. Exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator sau la momentul emiterii unei facturi in cazul in care aceasta este anterioara datei de 15. Conform art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care realizeaza o achizitie intracomunitara are obligatia autofacturarii doar in cazul in care intervine faptul generator al achizitiei si nu intra in posesia facturii. In cazul unui avans platit fara factura, acesta nu se autofactureaza, pentru ca nu a intervenit faptul generator (nu s-a efectuat inca achizitia). Nu exista obligatii de raportare in acest sens. Avansurile la care se face referire conform art. 155^1 alin. (2) nu se refera la avansurile platite pentru achizitii intracomunitare, ci pentru alte operatiuni (achizitii intracomunitare de servicii, etc.).
In concluzie, pentru plata avansului nefacturat nu aveati obligatia de a emite autofactura si nici de a raporta operatiunea in declaratia 390. Cel mai probabil nici furnizorul nu a declarat aceasta operatiune intrucat nu a emis factura pentru avans si nici pentru livrarea intracomunitara.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Totodata nu aveti acum, la plata avansului obligatia de a modifica perioada fiscala de la trimestru la luna calendaristica prin depunerea Declaratiei 092, deoarece conform art. 156^1 alin. 6^1 modificarea perioadei fiscale intervine la exigibilitatea achizitiei intarcomunitare, practic in luna in care se primesc bunurile si factura pentru bunurile cumparate si nicidecum la data platii avansului. Prevederile fiscale reglemeneteaza schimbarea perioadei fiscale numai in cazul efectuarii unei achizitii intracomunitare si nu a unei tranzactii intracomunitare (asa cum v-ati exprimat Dvs., tranzactie intracomunitare poate insemna si serviciu intracomunitar, etc.)
Redam mai jos prevederile art. 156^1 alin 6^1 si 6^2 "(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156^2 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
(6^2) Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6)."
Declaratia 092 o veti depune in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exgibilitatea achizitiei intarcomunitare.
Intrucat intelegem ca in luna mai ati platit doar un avans, nu exista conditii pentru modificarea perioadei fiscale.
Daca insa in luna mai ati efectuat si achizitia, primind efectiv bunurile dar nu si factura de achizitie, atunci trebuie intocmita autofactura pana la data de 15 a lunii urmatoare, si evident modificata si perioada fiscala prin depunerea Declaratiei -092 pana la data de 6 iunie 2014.
Va atasez din nou raspunsul initial:
La incasarea unui avans intracomunitar nu mai exista obligativitatea emiterii facturii incepand cu data de 01.01.2013, potrivit dispozitiilor de la pct 72 din Normele metodologice date in aplicarea pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, redate mai jos:
"ART. 155 alin. (5) pct.72.
(1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din Codul fiscal pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal."
Din acest motiv, furnizorul nu a emis o factura de avans pentru suma incasata. In oglinda, nici beneficiarul nu mai are obligatia intocmirii autofacturii pentru sumele platite.
Prin urmare nu aveti obligatii de raportare (Declaratia 390, Declaratia 300) pentru avansul platit si nici nu va trebui sa schimbati acum perioada fiscala pentru a trece de la trimestrul calendaristic la luna calendaristica.
Declaratia 092 o veti depune in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exgibilitatea achizitiei intarcomunitare. Intrucat in luna mai ati platit doar un avans, nu exista conditii pentru modificarea perioadei fiscale.
Astfel daca achizitia efectiva are loc in luna iunie, veti depune Declaratia 092 pana la data de 7 iulie 2014 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul fiscal si contabil aplicabil achizitiilor intracomunitare de bunuri second-handRetur marfa produse neconforme calitativ. Documente necesare. TVAAplicarea TVA din 1 ianuarie 2014. Explicatiile consultantului fiscalAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuriArticole similare
Studiu de caz: Declararea de achizitii intracomunitareSistemul TVA la incasare, sume din contul 4428 la anularea codului de TVAContract de intermediere vs. Contract de comision vs. Contract de distributie bunuriRefacturare cheltuieli. Ce cota de TVA e corecta la facturare?ANAF a republicat Ordinul pentru reinregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
CCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Livrari de bunuri catre clienti din afara UE. Tratament fiscalArticole similare
Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Declaratia 200 pentru veniturile realizate. Verificati daca trebuie sa depuneti declaratia!Transfer teren construibil catre asociat. Care este tratamentul TVA la lichidarea societatii?TUTORIAL pas cu pas privind introducerea solicitarii pentru masura 2 - Granturi pentru capital de lucruSituatii fiscale: tranzactii intre mai multe state. Cum procedam la leasingul extern?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Ce inregistrari contabile se fac pentru plata cu cardul personal, plata aferenta unei facturi de firma?Manual de Politici Contabile 2015, editabil. Il aveti pe birou?Studiu de caz: Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA si ajustarea sumei TVA deduseCum arata previziunile de toamna ale Comisiei Europene privind economia?Diferenta TVA stabilita la control. Cum facem regularizarea situatiei?Ultimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarTVA locuinte 2025: Studii de caz utilePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPlafoane incasari si plati in numerar 2025Articole similare
Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVADocumente justificare scutire de TVA livrare INTRACOMUNITARa de bunuriModificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Util: Cum recuperati TVA-ul daca ati cumparat pe firma o masina din strainatate!Calendar obligatii fiscale pentru luna august 2012Ultimele articole
D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile INTRACOMUNITAReNeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVAAchizitie INTRACOMUNITARa. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"