Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans achizitii intracomunitare. Cum procedam la modificarea perioadei fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, persoana impozabila, cod fiscal, avans, intracomunitar, declaratii

In cuprinsul studiului de caz de mai jos, pornim de la situatia in care s-a platit un avans pentru achizitia de utilaje in baza unei facturi proforme in data de 15.05.2014, unui furnizor din Germania. Deoarece societatea romana este platitoare de TVA cu raportare trimestriala, conform prevederilor legislative, in momentul efectuarii unei tranzactii intracomunitare trebuie sa depuna declaratia 092 prin care trece de la raportarea trimestriala la cea lunara.


Furnizorul refuza sa emita factura pentru avansul in cauza sub pretextul ca nu pot emite facturi decat in momentul livrarii.

Vom vedea cum se procedeaza in aceasta situatie si daca se va depune Declaratia 092 de catre societatea romana, precum si daca aceasta va trebui sa intocmeasca autofactura si raportarea.

Firma romana este inscrisa in ROI.

Mentionam ca societatea romana nu are obligatia intocmirii autofacturii pentru avansul platit.

Potrivit prevederilor art. 135 din Codul fiscal, faptul generator al achizitiei intracomunitare de bunuri intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. Exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator sau la momentul emiterii unei facturi in cazul in care aceasta este anterioara datei de 15. Conform art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care realizeaza o achizitie intracomunitara are obligatia autofacturarii doar in cazul in care intervine faptul generator al achizitiei si nu intra in posesia facturii. In cazul unui avans platit fara factura, acesta nu se autofactureaza, pentru ca nu a intervenit faptul generator (nu s-a efectuat inca achizitia). Nu exista obligatii de raportare in acest sens. Avansurile la care se face referire conform art. 155^1 alin. (2) nu se refera la avansurile platite pentru achizitii intracomunitare, ci pentru alte operatiuni (achizitii intracomunitare de servicii, etc.).

In concluzie, pentru plata avansului nefacturat nu aveati obligatia de a emite autofactura si nici de a raporta operatiunea in declaratia 390. Cel mai probabil nici furnizorul nu a declarat aceasta operatiune intrucat nu a emis factura pentru avans si nici pentru livrarea intracomunitara.

Totodata nu aveti acum, la plata avansului obligatia de a modifica perioada fiscala de la trimestru la luna calendaristica prin depunerea Declaratiei 092, deoarece conform art. 156^1 alin. 6^1 modificarea perioadei fiscale intervine la exigibilitatea achizitiei intarcomunitare, practic in luna in care se primesc bunurile si factura pentru bunurile cumparate si nicidecum la data platii avansului. Prevederile fiscale reglemeneteaza schimbarea perioadei fiscale numai in cazul efectuarii unei achizitii intracomunitare si nu a unei tranzactii intracomunitare (asa cum v-ati exprimat Dvs., tranzactie intracomunitare poate insemna si serviciu intracomunitar, etc.)

Redam mai jos prevederile art. 156^1 alin 6^1  si 6^2 "(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156^2 alin. (1);

c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

(6^2) Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6)."
Declaratia 092 o veti depune in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exgibilitatea achizitiei intarcomunitare.

Intrucat intelegem ca  in luna mai ati platit doar un avans, nu exista conditii pentru modificarea perioadei fiscale.

 Daca insa in luna mai ati efectuat si achizitia, primind efectiv bunurile dar nu si factura de achizitie, atunci trebuie intocmita autofactura pana la data de 15 a lunii urmatoare, si evident modificata si perioada fiscala prin depunerea Declaratiei -092 pana la data de 6 iunie 2014.
 
Va atasez din nou raspunsul initial:
 
La incasarea unui avans intracomunitar nu mai exista obligativitatea emiterii facturii incepand cu data de 01.01.2013, potrivit dispozitiilor de la pct 72 din Normele metodologice date in aplicarea pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, redate mai jos:

"ART. 155 alin. (5) pct.72.

(1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din  Codul fiscal pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din  Codul fiscal."

 Din acest motiv, furnizorul nu a emis o factura de avans pentru suma incasata. In oglinda, nici beneficiarul nu mai are obligatia intocmirii autofacturii pentru sumele platite.

Prin urmare nu aveti obligatii de raportare (Declaratia 390, Declaratia 300) pentru avansul platit si nici nu va trebui sa schimbati acum perioada fiscala pentru a trece de la trimestrul calendaristic la luna calendaristica.

Declaratia 092 o veti depune in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exgibilitatea achizitiei intarcomunitare. Intrucat in luna mai ati platit doar un avans, nu exista conditii pentru modificarea perioadei fiscale.

Astfel daca achizitia efectiva are loc in luna iunie, veti depune Declaratia 092 pana la data de 7 iulie 2014 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Avans achizitii intracomunitare. Cum procedam la modificarea perioadei fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016