Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli servicii avocat pentru reprezentare in instanta. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: cheltuieli, onorariu, deductibilitate tva, decont 300, prestari servicii, inregistrari contabile

Situatia urmatoare e una pe care am confruntat-o poate de mai multe ori, ca societati sau contribuabili, iar solutiile oferite de consultantul fiscal se vor dovedi cat se poate de utile. Discutam asadar, daca in cazul unui proces penal in care este implicata societatea (distrugere de bunuri), cheltuielile cu onorariile datorate avocatului si TVA-ul aferent sunt deductibile.


Deocamdata se cerceteaza fapta fara numirea unui vinovat din cadrul societatii. Situatia nu are legatura cu veniturile realizate de societate si exista dubii legate de deductibilitatea acestor cheltuieli. Care este inregistrarea corecta a acestei operatiuni?

In situatia prezentata, este recomandabil ca pe intreaga perioada de derulare a procesului penal  sa inregistrati sumele  facturate de catre avocat in debitul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans", in corespondenta cu creditul contului 401 "Furnizori". Tratamentul fiscal aplicabil  cheltuielii de exploatare, respectiv in debitul contului 622  "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile "  in corespondenta cu creditul contului  471 "Cheltuieli inregistrate in avans", urmeaza a se analiza     numai dupa pronuntarea sentintei prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. In situatia in care cheltuiala se va recupera de la persoana vinovata, suma respectiva va fi considerata deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal  (profit sau pierdere fiscala), concomitent cu inregistrarea sumei recuperate la venituri impozabile
           
In acest context, am in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 2.4 "Principii generale de raportare financiara" pct. 53.  alin.   (3) "Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. "
            
In ceea ce priveste TVA deductibila inscrisa in factura avocatului, se recomanda aceiasi prudenta, in sensul ca suma TVA deductibila inregistrata prin formula contabila 4426 = 401 in baza facturii primite,  trebuie limitata la deducere prin inregistrarea acesteia in debitul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" (471 = 4426), urmand a fi ajustata in beneficiul persoanei impozabile numai daca se face dovada, conform hotararii judecatoresti definitive si irevocabile ca este aferenta realizarii operatiunilor taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile.  

Chiar daca suma TVA se limiteaza la deducere prin decontul de TVA cod 300, valoarea facturii primite se raporteaza prin declaratia informativa cod 394.    


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016