keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie autoturism din stat membru, regim fiscal TVA in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: regim fiscal tva, achizitie autoturism, achizitie intracomunitara, d390

Achizitia unui autoturism din stat membru trebuie tratata drept o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa si raportarea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES - ne arata consultantul nostru fiscal. Despre baza legala si alte informatii privind aplicarea regimului fiscal TVA in Romania vorbim in cele ce urmeaza.

O societate achizitioneaza prin licitatie publica, de pe un site de licitatii masini din Belgia, un autoturism. Factura este facuta cu valoare pentru autoturism, valoare transport si valoare onorariu licitatie. Se mentioneaza scutit de TVA conform art 39 bis 1 Cod Fiscal din Belgia pentru livrare intracomunitara (2006/112/CE art 138.) Societatea inregistreaza operatiunea ca achizitie intracomunitara, cu taxare inversa si declarata in D390.
 
Expertul contabil Amelia Dumitras spune ca, intr-adevar, operatiunea trebuie tratata drept o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa si raportarea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. In acest context, aduc drept argument faptul ca, la emiterea facturii, furnizorul din Belgia a aplicat regimul normal de scutire conform mentiunii referitoare la art. 138 din Directiva CEE nr. 112/2006, considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Belgia deoarece obligat la plata TVA este cumparatorul din Romania care i-a comunicat un cod valid de TVA in sistemul VIES. Prin comunicarea unui cod valid de TVA din Romania, cumparatorul din Romania si-a asumat responsabilitatea platii TVA in Romania pentru achizitia de efectuat. 
 
Prevederile art. 39 bis se refera la aplicarea regimului de scutire TVA care trebuie justificat de catre furnizor pe baza unui set de doumente comerciale (contracte, comenzi de cumparare, documente de transport si documente de plata) prin care sa se faca dovada ca bunurile respective au fost transportate din Belgia catre alt stat membru "In order to apply the VAT exemption for intra-Community supplies in Belgium (article 39bis of the Belgian VAT Code), Belgian VAT authorities require the supplier (amongst others) to obtain and keep a set of commercial documents that the goods have been transported from Belgium to another Member State. Suitable evidence includes contracts, purchase orders, transport documents and payment documents. "
 
Prevederile art. 39bis din Codul fiscal belgian sunt armonizate cu cele ale art. art 138 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, CAPITOLUL 4 "Scutiri pentru operatiunile intracomunitare" prevede ca 
"(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila sau pentru o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor.
(2) Pe langa livrarea de bunuri prevazuta la alineatul (1), statele membre scutesc urmatoarele operatiuni:
(a) livrarea de mijloace de transport noi, expediate sau transportate clientului la o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau client sau in numele acestora, pentru persoane impozabile sau pentru persoane juridice neimpozabile ale caror achizitii intracomunitare de bunuri nu se supun TVA in temeiul articolului 3 alineatul (1) sau pentru orice alta persoana neimpozabila;.........."
 
Achizitia nu ar fi fost impozabila in Romania in situatia in care casa de licitatii ar fi fost un revanzator care ar fi aplicat regimul special second – hand, colectand TVA in Belgia la marja sa de profit. In acest caz, ar fi fost aplicabile prevederile art. 268 “Operatiuni impozabile” alin. (8) “Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania: ... c) achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, ……, in sensul prevederilor art. 312, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, …… care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112; ”
 
In eventualitatea in care cumparatorul din Romania are drept perioada fiscala trimestrul calendaristic, fiind o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Romania, cumparatorul din Romania este obligat sa solicite modificarea perioadei fiscale de raportare din trimestru calendaristic in luna calendaristica.
 
Conform prevederilor art. 322 alin. (8), persoana impozabila obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie "8) Persoana impozabila care potrivit alin. (7) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala." 
 
In alta ordine de idei, in situatia in care se cunoaste faptul ca autoturismul respectiv nu va fi utilizat exclusiv pentru operatiuni taxabile, se procedeaza la limitarea cu 50% a dreptului de deducere a sumei TVA inregistrate in debitul contului 4426 din formula contabila 4426 = 4427. Astfel, suma TVA care se limiteaza la deducere, nu se preia in decontul de TVA cod 300 la randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL ....". Astfel, indirect, se "raporteaza" suma TVA limitata la deducere la momentul achizitiei autoturismului. 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016