Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: regim fiscal tva, achizitie intracomunitara

O societate comerciala din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza bunuri de la un neplatitor de TVA din Marea Britanie. Firma din Romania declara aceasta achizitie in D390, avand in vedere prevederile din nota de completare formular 390, "Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania". In cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:

Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara. 
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic. 
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A". 
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit preved titl VI din CF. Multumesc!

Raspunsul specialistului nostru, Elena Garofil:
 
Potrivit prevederilor art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:

a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;
 
Astfel, daca furnizorul aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in statul sau de rezidenta, achizitia intracomunitara este neimpozabila in Romania, societatea romaneasca nu are obligatia platii taxei pe valoarea adaugata conform prevederilor art. 308 din Codul fiscal si ca atare nu trebuie declarata in declaratia recapitulativa formular 390.
 
Similar prevederilor legislatie fiscale din Romania, armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, furnizorul din Marea Britanie, aflat in regimul special de scutire, nu este obligat sa se inregistreze in regim special in scopuri de TVA pentru efectuarea livrarii intracomunitare de bunuri in beneficiul cumparatorului din Romania. 
 
In cazul in care nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in statul sau, atunci ati procedat corect.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016