Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal TVA pentru prestari servicii cercetare-dezvoltare, firma neplatitoare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: declaratia 390, inregistrarea in scop special de tva, prestari servicii

Un institut de cercetare-dezvoltare neplatitor de TVA incheie 2 contracte cu 2 societati private in care obiectul contractului este furnizarea de rapoarte/date de risc rezultate din efectuarea unor calcule matematice si fizice. Aceste date sunt obtinute in cadrul activitatii de cercetare-dezvoltare (activitate scutita de TVA).

In acest caz, mai este necesara inregistrarea societatii in scopuri de TVA strict pentru aceste contracte? Sunt considerate contracte de prestari servicii? Compania nu va avea TVA de dedus aferent acestor proiecte, deoarece nu vor fi facute achizitii pentru derularea contractelor. Cum se procedeaza, va fi numai TVA de colectat? Ce declaratie va trebui completata? 
Acestea sunt intrebarile la care vor oferi raspuns specialistii nostri, in cele ce urmeaza.
 

Raspunsul specialistului

In opinia mea, serviciul de procesare a unor informatii prin efectuarea unor calcule matematice nu reprezinta operatiune de cercetare - dezvoltare. Totusi, referitor la natura serviciului prestat, numai reprezentantii firmei sunt in masura sa stabileasca daca operatiunea poate fi un serviciu de cercetare - dezvoltare sau daca este un serviciu care consta doar in calcularea si furnizarea unor date informative cu caracter statistic pentru beneficiar. 

In situatia in care operatiunea este de natura unei cercetari, trebuie avut in vedere ca in situatia in care rezultatele sau consecintele activitatii de cercetare-dezvoltare apartin finantatorului/beneficiarului, operatiunea reprezinta activitate de cercetare tratata drept o actiune directa, caz in care intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata deoarece are loc un transfer, cu plata, de la executant (institutul de cercetare), la finantator (beneficiar), al rezultatelor obtinute. In acest caz, institutul de cercetare dobandeste calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA.
 
Astfel, serviciile de cercetare efectuate sunt operatiuni taxabile, caz in care, valoarea facturilor emise pe numele beneficiarului intra in cifra de afaceri de 300.000 lei/an, la depasirea careia, in calitate de persoana impozabila, institutul de cercetare este obligat sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care cifra de afaceri a fost depasita, formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA in regim normal. De exemplu, daca valoarea facturilor emise intr-un an calendaristic pe parcursul derularii contractului de prestari servicii este depasita la data de 31 octombrie 2018, insitutul este obligat sa depuna la organul fiscal competent, pana pe data de 12 noiembrie 2018, inclusiv (data de 10 si 11 noiembrie 2018 sunt zile nelucratoare). In acest caz, dobandeste calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal incepand cu data de 1 decembrie 2018, moment din care trebuie sa colecteze TVA pentru fiecare operatiune taxabila realizata pentru beneficiari stabiliti pe teritoriul Romaniei. Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (1)  lit. b) "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, (...) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: (...) b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon".

In plafonul anual de scutire de 300.000 lei se ia in calcul si valoarea avansurilor incasate sau neincasate pentru care trebuie  emise facturi, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 310, la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal."

Pana la realizarea plafonului de scutire de 300.000 lei/an, institutul trebuie sa aplice regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal, daca:
• operatiunea se incadreaza in sfera de aplicare a TVA;
• beneficiarul serviciilor este persoana stabilita pe teritoriul Romaniei.
Inregistrarea in scopuri de TVA prin completarea formularului:
• cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", cod 14.13.01.10.11/1 sau
• cod 040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutii publice" cod 14.13.01.10.11/4, daca institutul de cercetare este institutie publica.

Dupa inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, institutul care realizeaza activitatea de cercetare - dezvoltare are drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri sau servicii, utilizate pentru realizarea proiectului de cercetare - dezvoltare de natura unei actiuni directe. In categoria achizitiilor se incadreaza chiar si facturile primite pentru furnizarea energiei electrice, a apei potabile, chiria aferenta spatiilor utilizate etc. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza conform prevederilor art. 297  alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, deoarece realizeaza operatiuni de cercetare-dezvoltare, taxabile din punctul de vedere al TVA. Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C, partener tip 1, daca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.

In alta ordine de idei, trebuie avut in vedere ca detalii privind activitatea de cercetare se regasesc din punctul de vedere al TVA in "Circulara nr. 52658 din 13 septembrie 2007, cu privire la tratamentul aplicabil din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata unitatilor si institutiilor ce desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare."

Desi nu s-a precizat, consider ca serviciile respective sunt prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Daca ar fi prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar, pana la momentul depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei/an, institutul ar fi obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special doar pentru efectuarea unei prestari intracomunitare de servicii. Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 317" Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" din Codul fiscal. Aceasta inregistrare trebuie efectuata inainte de prestarea efectiva a serviciilor, doar pentru raportarea valorii acestora in declaratia recapitulativa cod 390 VIES.

In concluzie, inregistrarea in scopuri de TVA este conditionata de:
• natura serviciului prestat, daca intra sau daca nu intra in sfera de aplicare a TVA;
• depasirea cifrei de afaceri de 300.000 lei, daca activitatea de cercetare este in sfera de aplicare a TVA. In acest caz, are loc inregistrarea TVA in regim normal, conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b);
• daca nu se depaseste cifra de afaceri de 300.000 lei, de stabilirea beneficiarului pe teritoriul comunitar. In acest caz, are loc inregistrarea TVA in regim special, conform prevederilor art. 317 alin. (1) lit. b).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal TVA pentru prestari servicii cercetare-dezvoltare, firma neplatitoare de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016