keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii intracomunitare. Cum procedam privind facturarea cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, prestari servicii intracomunitare, tva la incasare, declaratia 390, factura

Analizam mai jos cazul in care o societate a incheiat in septembrie un contract de prestari servicii de aproximativ 20.000 euro cu un partener din UE. In acest scop, societatea s-a inregistrat in ROI pentru facturare TVA cu taxare inversa. Societatea aplica sistemul de TVA la incasare.


Avand ca model factura la extern (tari: Austria, Anglia, Franta,Italia), vom stabili in ce conditii se poate recupera TVA-ul si pasii pe care ii va urma societatea.

Precizam astfel ca serviciile  prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romaniei este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli de taxare, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei, se considera ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este "locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice", deci in Anglia, Austria, Franta, Italia, dupa caz.

Pentru acest serviciu trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:

-    emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    nu colectati TVA;
-    inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania  conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal;
-    inscrieti codul valid de identificare al partenerului intracomunitar;
-    inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
-    evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    raportati operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- raportati operatiunea in declaratia 390 VIES cu cod P;

Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat. In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic declaratia 300 se depune trimestrial.

Asadar, nu aveti obligatia  sa colectati TVA iar pentru achzitiile aferente indeplinirii acestu contract de prestari servicii aveti drept de deducere integral pentru TVA.

Nu exista un model standard de factura pentru o anumita tara, informatiile principale sunt cuprinse la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal. Pentru facturile emise catre parteneri intracomunitari nu se aplica sistemul TVA la incasare.


Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016