keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii intracomunitare. Cum se recupereaza TVA-ul platit in vama?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, prestari servicii intracomunitare, recuperare tva, refacturare

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care primeste doua colete din afara UE. Factura este emisa pentru o firma dintr-un stat strain membru UE, insa avizul este pentru firma din Romania care plateste si TVA in vama. Se va stabili astfel cum se va recupera de catre societatea romana TVA-ul platit, cu mentiunea ca firma din statul strain membru UE va refactura o parte din costuri pentru firma din Romania.



Solutia consultantului:

Declaratia vamala de import
se intocmeste in baza facturii emise de catre furnizorul din China, pe numele cumparatorului, adica pe numele firmei din Germania. Avand in vedere ca factura externa nu este emisa pe numele firmei din Romania, pentru suma TVA achitata in vama, firma din Romania nu poate exercita dreptul de deducere a TVA deoarece nu este indeplinita conditia de la art. 146 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal

"Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: …… c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import …., care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. ….";

Acest drept de deducere revine doar proprietarului bunurilor, dar numai daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania. Obligatia inregistrarii TVA in Romania rezulta din prevederile art. 153 alin. (4) din Codul fiscal prin care se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2), dar nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni.

Practic, in situatia prezentata, firma din Romania nu are calitatea de importator de bunuri destinate realizarii de operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere a TVA astfel incat dreptul de deducere sa se exercite in baza prevederilor art. 145 alin. (2) din Codul fiscal coroborat cu prevederile art. 146.

Importatorul este definit prin art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" din Codul fiscal, punctul 13 conform caruia " importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". Astfel, obligat la plata pentru importul efectuat este Proprietarul bunurilor din Germania conform prevederilor art. 151^1 din Codul fiscal prin care se reglementeaza ca " Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.".
 
In aceste context, intre firma din Romania si firma din Germania se naste doar o relatie de decontare cu privire la suma TVA (inclusiv taxele vamale, daca este cazul) achitata in vama. Chiar in aceasta situatie firma din Romania nu poate sa exercite dreptul de deducere a TVA inscrisa in declaratia vamala de import. Acest aspect este reglementat la punctul 59 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 151^1 din care rezulta ca persoana pe numele careia se declara importul, care nu are obligatia platii TVA pentru un import de bunuri taxabil in Romania, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA. "(2) Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal
, nu are dreptul de deducere a TVA aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1)."

Astfel, firma din Romania are posibilitatea sa refactureze pe numele firmei din Germania valoare bunurilor din China prin emiterea unei facturi cu TVA colectata deoarece bunurile respective nu parasesc teritoriul Romaniei. In acest caz, firma din Romania poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA achitata in vama.
O alta posibilitate ar fi ca firma din Romania sa nu deduca suma TVA achitata in vama, dar sa emita pe numele firmei din Germania o factura de decontare pentru recuperarea sumei TVA. Valoarea facturii de decontare nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390 deoarece nu reprezinta o livrare de bunuri, dar nicio prestare de servicii.

Pentru incasarea sumelor de la beneficiarul din Germania, firma din Romania nu trebuie sa intocmeasca documente de natura fiscala deoarece sumele incasate si achitate in contul clientului nu intra in baza de impozitare a TVA. Aduc drept argument prevederile art. 137 alin. (3) lit. e) conform caruia nu intra in baza de imozitare " sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.". Totusi, firma din Romania poate emite pe numele firmei din Germania o factura de decontare, aspect reglementat la pct. 19 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal.

Faptul ca firma din Germania va refactura o parte din programe pentru firma din Romania nu este relevant d.p.d.v. fiscal pentru aplicarea unui tratament fiscal corect al sumei TVA achitate in vama. In aceasta situatie, d.p.d.v. financiar, se pot efectua compensari de sume intre cei doi parteneri.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016