Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Procedura recuperare TVA

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 26 Oct. 2010
Tags: tva, omfp 4/2010, codul fiscal

de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010Intrebare: Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010

Intrebare:

Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat membru, poate beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in Romania.

Intrebarea mea este urmatoarea: Care este procedura pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, infintata in UE, care are o reprezentanta in Romania (nu desfasoara activitati economice in Romania) sa recupereze TVA-ul pentru cumpararile facute de reprezentanta?

Raspuns:

Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este reglementata prin OMFP 4/2010 publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010.
Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


            
Cererea de rambursare  transmisa in format electronic se solutioneaza de catre Directia Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, prin compartimentul cu atributii de administrare a contribuabililor nerezidenti situat in str.  Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2, Bucuresti.
 
Prin actul normativ mentionat nu este reglementata in mod expres o cerere similara cererii cod 318  "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal reglementate prin  OPANAF 3/2010 sau cererii cod 313 "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii"  reglementate prin  OPANAF 5/2010. Practic, o astfel de cerere nu este codificata prin legislatia Romaniei, fiind codificata prin legislatia fiscala a fiecarui stat membru deoarece, pentru  obtinerea unei rambursari de  TVA in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania formuleaza  cererea de rambursare pe cale electronica  in statul sau membru  in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv.
 
Autoritatea fiscala din acel stat, transmite cererea depusa de catre contribuabilul sau autoritatii fiscale din Romania in vederea solutionarii.
Cererea de rambursare se  completeaza de catre solicitant in baza prevederilor cuprinse la punctul   49 alin. (7) - (10) si (12) din normele metodologice si trebuie insotita de documentele reglementate prin  alin. (11) de la acelasi punct.
 
Rambursarea sumei aprobate la rambursare se efectueaza in lei,  intr-un cont bancar deschis fie in Romania, fie  in oricare alt stat membru. Pentru virarea intr-un cont bancar deschis intr-un stat membru,  comisioanele  bancare de transfer cad in sarcina solicitantului. Contul  bancar poate fi deschis pe numele solicitantului sau pe numele altei persoane, in situatia in care in cererea de rambursare sunt inscrise datele de identificare a persoanei respective.
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Procedura recuperare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016