Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010Intrebare: Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat ...
de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010Intrebare:
Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat membru, poate beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in Romania.
Intrebarea mea este urmatoarea: Care este procedura pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, infintata in UE, care are o reprezentanta in Romania (nu desfasoara activitati economice in Romania) sa recupereze TVA-ul pentru cumpararile facute de reprezentanta?
Raspuns:
Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este reglementata prin OMFP 4/2010 publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010.
Cererea de rambursare transmisa in format electronic se solutioneaza de catre Directia Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, prin compartimentul cu atributii de administrare a contribuabililor nerezidenti situat in str. Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2, Bucuresti.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Prin actul normativ mentionat nu este reglementata in mod expres o cerere similara cererii cod 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal reglementate prin OPANAF 3/2010 sau cererii cod 313 "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii" reglementate prin OPANAF 5/2010. Practic, o astfel de cerere nu este codificata prin legislatia Romaniei, fiind codificata prin legislatia fiscala a fiecarui stat membru deoarece, pentru obtinerea unei rambursari de TVA in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania formuleaza cererea de rambursare pe cale electronica in statul sau membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv.
Autoritatea fiscala din acel stat, transmite cererea depusa de catre contribuabilul sau autoritatii fiscale din Romania in vederea solutionarii.
Cererea de rambursare se completeaza de catre solicitant in baza prevederilor cuprinse la punctul 49 alin. (7) - (10) si (12) din normele metodologice si trebuie insotita de documentele reglementate prin alin. (11) de la acelasi punct.
Rambursarea sumei aprobate la rambursare se efectueaza in lei, intr-un cont bancar deschis fie in Romania, fie in oricare alt stat membru. Pentru virarea intr-un cont bancar deschis intr-un stat membru, comisioanele bancare de transfer cad in sarcina solicitantului. Contul bancar poate fi deschis pe numele solicitantului sau pe numele altei persoane, in situatia in care in cererea de rambursare sunt inscrise datele de identificare a persoanei respective.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tranzactii intracomunitare. Inregistrare in scopuri de TVA. Cum procedam?Procedura de faliment. Stoc de marfa. Care vor fi inregistrarile contabile?Corectarea declaratiilor fiscale. Raspuns ANAFAchizitii servicii intracomunitare de catre o firma neplatitoare de TVA. Se obtine codul special de TVA?MFP clarifica conditiile de aplicare a scutirii de TVA pentru anumite operatiuniUltimele articole
TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroMijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025Articole similare
Facturi leasing. Probleme la deducerea TVAAchizitii intracomunitare de bunuri second-hand. Regim TVACODUL FISCAL 2016 - norme de aplicare si consultanta specializataRedirectionare impozit pe venit. Pana cand se poate redirectiona venitul microintreprinderilor din 2023?Studiu de caz: Inregistrarea unei facturi cu TVA in cazul participarii la targUltimele articole
Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESTrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"