Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura recuperare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2010
Tags: tva, omfp 4/2010, codul fiscal

de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010Intrebare: Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Oct-2010

Intrebare:

Stiu ca conform Codului fiscal art. 147_2 alin. (1) lit a) orice persoana impozabila nestabilita in Romania, dar stabilita intr-un alt stat membru, poate beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in Romania.

Intrebarea mea este urmatoarea: Care este procedura pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, infintata in UE, care are o reprezentanta in Romania (nu desfasoara activitati economice in Romania) sa recupereze TVA-ul pentru cumpararile facute de reprezentanta?

Raspuns:

Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este reglementata prin OMFP 4/2010 publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010.
            
Cererea de rambursare  transmisa in format electronic se solutioneaza de catre Directia Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, prin compartimentul cu atributii de administrare a contribuabililor nerezidenti situat in str.  Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2, Bucuresti.
 
Prin actul normativ mentionat nu este reglementata in mod expres o cerere similara cererii cod 318  "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal reglementate prin  OPANAF 3/2010 sau cererii cod 313 "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii"  reglementate prin  OPANAF 5/2010. Practic, o astfel de cerere nu este codificata prin legislatia Romaniei, fiind codificata prin legislatia fiscala a fiecarui stat membru deoarece, pentru  obtinerea unei rambursari de  TVA in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania formuleaza  cererea de rambursare pe cale electronica  in statul sau membru  in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv.
 
Autoritatea fiscala din acel stat, transmite cererea depusa de catre contribuabilul sau autoritatii fiscale din Romania in vederea solutionarii.
Cererea de rambursare se  completeaza de catre solicitant in baza prevederilor cuprinse la punctul   49 alin. (7) - (10) si (12) din normele metodologice si trebuie insotita de documentele reglementate prin  alin. (11) de la acelasi punct.
 
Rambursarea sumei aprobate la rambursare se efectueaza in lei,  intr-un cont bancar deschis fie in Romania, fie  in oricare alt stat membru. Pentru virarea intr-un cont bancar deschis intr-un stat membru,  comisioanele  bancare de transfer cad in sarcina solicitantului. Contul  bancar poate fi deschis pe numele solicitantului sau pe numele altei persoane, in situatia in care in cererea de rambursare sunt inscrise datele de identificare a persoanei respective.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura recuperare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016