Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Politicile de relaxare fiscala vor continua, a promis la finalul anului trecut premierul Calin Popescu-Tariceanu. Vizionar si mai putin interesat de starea economiei din prezent, ministrul economiei ...
Politicile de relaxare fiscala vor continua, a promis la finalul anului trecut premierul Calin Popescu-Tariceanu. Vizionar si mai putin interesat de starea economiei din prezent, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat insa ca pana in 2014 veniturile statului se vor ridica la un procent de 38% din PIB.
O crestere cu aproximativ 10% fata de anul trecut?! Metoda prezentata de Vosganian trezeste amintiri placute nostalgicilor vechiului regim: „Depasirea planului la realizari, dar si depasirea planului la nerealizari - in sensul ca acestea sa fie mai mici".
Cu rapiditate, ANAF si-a prezentat obiectivele stabilite prin strategia pe termen mediu. Astfel, potrivit urmatorului plan cincinal, la finalul anului 2011 veniturile bugetare colectate de ANAF ar avansa cu 3% fata de nivelul de 28,6% din PIB consemnat in 2006, pana la 31,6%.
Veniturile bugetare de anul trecut au insumat 96,6 miliarde lei, in crestere cu 22% fata de anul 2005, avansul in raport cu anul 2004 fiind de 40%. In ceea ce priveste TVA, ministrul economiei si finantelor a aratat ca se poate colecta 10-11% din PIB, dar in prezent sumele colectate reprezinta 8-9% din PIB, diferenta de 2% fiind efectul economiei „gri". „In Romania, 20-22% din economie se produce in economia gri.
Dar nu exista nicio tara in care economia gri sa fie complet eliminata", a spus Vosganian. Sa recapitulam: CAS-urile scazute cu 8 puncte procentuale, veniturile bugetare majorate cu 10%. Si asta fara cresterea fiscalitatii, promite Tariceanu. “Pentru ca de acest proces trebuie sa ne ferim ca dracu de tamaie.
Exista un dicton francez (...) prea mult impozit omoara impozitul. La noi, in Romania, s-a dovedit din 1990 si pana in 2005 acest lucru cu prisosinta. (...) Nu ai motiv sa schimbi o strategie care se dovedeste de succes", a declarat premierul.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul cincinal al actualului guvern este ambitios, insa, din fericire pentru contribuabilii privati, el nu are nicio sansa de reusita in conditiile in care se vorbeste numai de colectare mai buna si de strategii de planificare centrala. In schimb, nimeni nu ataca frontal principala problema - cheltuielile publice ridicate si risipitoare.
Pentru ca venituri de 38% din PIB in vistieria statului nu inseamna nimic altceva decat usurarea portofelelor contribuabililor cu aceeasi suma!
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"