Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi fara drept de deducere in decontul de tva

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Nov. 2021 Exclusiv
Facturi fara drept de deducere in decontul de tva
Tags: decont de tva, formularul 300, facturi fara drept de deducere

Referitor la decontul de TVA, as dori sa stiu daca la randul 24 "Achizitia de bunuri si servicii taxabile cu cota 19%....." se trec totalurile din jurnalul de cumparari, inclusiv facturile cu TVA pentru care nu am drept de deducere.

Si la randul 32 "Sub-total taxa dedusa conform art 297..." se trec sumele din jurnalul de cumparari din care scadem TVA-ul aferent facturilor pentru care nu am drept de deducere? Concret, presupunem ca intr-o luna avem achizitii doar cu 19% TVA aferent fiind in suma de 100 de lei, din care 10 lei TVA nedeductibil, la randul 27 se trec 100 lei si la randul 32 se trec 90 lei? in situatia in care am facut gresit raportarea la randurile specificate mai sus se mai pot face corectii catre ANAF? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu: 

Potrivit Instructiunilor de completare ale formularului 300 (OPANAF nr. 1253/2021) la Randul 32 - se inscriu taxa pe valoarea adaugata efectiv dedusa pentru achizitiile prevazute la rd. 20-27, precum si compensatia in cota forfetara achitata pentru achizitiile de produse si servicii agricole de la furnizori care aplica regimul special pentru agricultori, prevazuta la rd. 28 si 29:
conform art. 297 si 298 din Codul fiscal, in cazul persoanelor care efectueaza numai operatiuni cu drept de deducere. Nu se preia in acest rand taxa pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere conform art. 298 din Codul fiscal;
conform art. 298 si 300 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile cu regim mixt, in functie de destinatia achizitiilor, astfel:
taxa aferenta achizitiilor destinate realizarii de operatiuni cu drept de deducere, cu exceptia achizitiilor pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere conform art. 298 din Codul fiscal;
taxa dedusa conform pro rata pentru achizitiile destinate realizarii atat de operatiuni cu drept de deducere, cat si de operatiuni fara drept de deducere, cu exceptia achizitiilor pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere conform art. 298 din Codul fiscal;
taxa aferenta achizitiilor destinate realizarii operatiunilor care nu dau drept de deducere nu se preia in acest rand;
compensatia in cota forfetara achitata pentru achizitiile de produse si servicii agricole de la furnizori care aplica regimul special pentru agricultori, dedusa potrivit art. 315 1 alin. (17) din Codul fiscal;
regularizari privind cota forfetara achitata pentru achizitiile de produse si servicii agricole de la furnizori care aplica regimul special pentru agricultori.
Totalul rd. 32 poate fi mai mic sau egal cu totalul de la rd. 20-29, cu exceptia celor de la rd. 20.1, 22.1, 27.1, 27.2 si 27.3.
 
Prin urmare, mergand pe exemplul dumneavoastra, daca presupunem ca intr-o luna avem achizitii doar cu 19% TVA aferent fiind in suma de 100 de lei, din care 10 lei TVA nedeductibil este corect sa inscrieti la randul 24 tva in suma de 100 lei si la randul 32 numai cei 90 lei pentru care aveti drept de deducere.
In opinia mea, nu se poate corecta eroarea printr-un decont ulterior deoarece nu exista un rand de regularizari pentru sumele la care nu avem drept de deducere.
 
Singura modalitate de corectare ar fi numai urmand procedura de corectare erori materiale din Instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata aprobate prin Ordinul 3604/2015:
1. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri taxa pe valoarea adaugata pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
2. Organul fiscal competent pentru aplicarea prezentei proceduri este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.
3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi fara drept de deducere in decontul de tva":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016