Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Activitati de transport in UE. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: regim tva, inregistrare roi, contracte furnizori, ue, declaratia 390

Analizam astazi cazul unei societati platitoare de TVA, inregistrata in ROI, care desfasoara activitati de transport in UE. In baza unor contracte cu furnizori de servicii sunt facturate fara TVA taxe de drum si rovignete care se factureaza lunar si se platesc prin transfer bancar. De asemenea, TVA facturat in unele facturi se recupereaza de firme de profil care emit periodic note de credit in care adauga si comisionul pentru serviciile aferente acestor recuperari. Vom vedea daca aceste facturi emise fara TVA reprezinta servicii intracomunitare si daca se raporteaza in declaratia 390.



Solutia consultantului:

Din descrierea intrebarii intelegem ca societatea dvs. efectueaza servicii de transport catre clienti din diverse state membre, iar pentru realizarea transporturilor societatea dvs. achizitioneaza diverse prestari de servicii facturate de furnizori din Comunitate. Raspunsul nostru se editeaza considerand ca dvs. efectuati achizitia acestor servicii. Astfel, din pacate nu exista o regula general valabila pentru toate serviciile furnizate de catre prestatori din Comunitate, ci exista mai multe situatii aplicabile, in functie de natura serviciului. Caracterul unui serviciu trebuie analizat prin prevederile de la art. 133 alin. (2) - alin.(8) din Codul fiscal , ce stabileste ca reglementare cu caracter general urmatoarea situatie:

Locul prestarii de servicii efectuat in favoarea unei persoane impozabile este locul unde beneficiarul serviciului isi desfasoara activitatea, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal . Altfel spus, locul unde se afla inregistrat in scopuri de TVA beneficiarul serviciului este statul ce are dreptul sa incaseze TVA, unde se efctueaza taxarea inversa.
 
Numai serviciile reglementate de art. 133 din Codul fiscal , supuse taxarii inverse in Romania se declara in declaratia recapitulativa 390 si sunt considerate servicii intracomunitare. Celelalte servicii, reglementate de art. 133 alin. (3)-alin.(8) nu se declara in declaratia 390 iar analiza tratamentului fiscal porneste de la faptul ca sunt exceptii de la regula generala, iar exceptia prevaleaza asupra regulii generale. Detaliem prin urmatoarele tipuri de servicii:

-servicii de parcare, sunt servicii in legatura cu bunurile imobile, reglementate de art. 133 alin. (4) din Codul fiscal si nu se declara in declaratia 390. Nu se efectueaza taxare inversa in Romania.
-servicii cu rovigneta, considerand ca aceasta taxa functioneaza conform celei din Romania, adica este in sfera TVA. In acest caz locul prestarii de servicii este la beneficiar, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal . Se declara in declaratia 390 si sunt supuse taxarii inverse in Romania.
-serviciile de recuperare TVA, sunt reglementate art. 133 alin. (2) din Codul fiscal . Se declara in declaratia 390 si sunt supuse taxarii inverse in Romania.

-refacturarea unei taxe scutite de TVA in tara de origine, cum ar fi taxa de drum, daca este scutita de TVA in respectivul stat, sau o viza in certificatul de inmatriculare, nu este activitate in sfera TVA , conform art. 141 din Codul fiscal .

Nu se declara in declaratia 390 si nu este supusa taxarii inverse in Romania.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Activitati de transport in UE. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016