Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara fara inregistrarea in ROI

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, inregistrare roi, tva, declaratia 390

O societate a efectuat la 31 mai a.c. o achizitie de bunuri din Anglia, decizia de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) fiind emisa abia la data de 11 iunie. In cadrul acestei achizitii se achita si TVA. Vom vedea, prin cele ce urmeaza, daca societatea este obligata sa declare achizitia in D390, daca indeplineste conditiile de schimbare a perioadei de declarare a TVA , de la trimestru la luna si daca are dreptul de deducere a TVA-ului achitat sau daca se face taxare inversa prin 4426=4427.

Raspuns:

Din informatiile furnizate intelegem ca societatea dvs. inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 a realizat o achizitie intracomunitara de bunuri din Anglia. Intelegem ca la momentul realizarii achizitiei compania dvs. nu era inregistrata in ROI si din acest motiv factura a fost emisa cu TVA din Anglia.
 
In primul rand, chiar daca factura a fost emisa in regim de taxare din UK si nu in regim de scutire, aceasta operatiune reprezinta o achizitie intracomunitara. Potrivit circularei TVA 81544 http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/Circulara_81544_11102010.pdf , compania dvs. are obligatia inregistrarii si declararii unei achizitii intracomunitare. In acest sens aveti obligatia completarii declaratiei 390 si obligatia schimbarii perioadei fiscale.
 
In situatia in care furnizorul din Anglia a emis factura cu TVA din Anglia, valoarea acestei taxe va fi inclusa in baza de impozitare a TVA in Romania si astfel taxarea inversa se va aplica la total factura primita din Marea Britanie.
 
Luand in considerare prevederile comune in materie de TVA, compania dvs. ar trebui sa se adreseze partenerului din Marea Britanie si sa solicite refacerea facturii de livrare a bunurilor prin stornarea valorii TVA colectate in Anglia. Ulterior inregistrarii in ROI, compania dvs. apare ca operator intracomunitar si codul sau de TVA apare ca fiind valid. In acest sens, partenerul din Marea Britanie ar trebui sa poata justifica scutirea de TVA a livrarii respective in Anglia si sa va reemita factura fara TVA, rambursandu-va contravaloarea taxei colectate initial. Totodata puteti comunica partenerului ca societatea dvs. declara aceasta achizitie in Romania ca achizitie intracomunitara.
 
In concluzie:
1.Da, consideram ca operatiunea trebuie declarata in declaratia 390;
2.Da, consideram ca aveti obligatia schimbarii perioadei fiscale de la trimestrul calendaristic la luna;
3.Pentru aceasta achizitie aplicati taxarea inversa (4426=4427) intrucat aceasta operatiune este impozabila in Romania. Valoarea TVA de pe factura nu se poate deduce in Romania intrucat reprezinta TVA colectata in Anglia. In masura in care partenerul din Anglia nu reface factura asa cum am precizat mai sus, puteti incerca rambursarea TVA prin aplicarea prevederilor art. 147^2 din Codul fiscal , insa consideram foarte probabila respingerea cererii de rambursare pe motiv ca pentru livrarea intracomunitara din Anglia nu trebuie colectat TVA intrucat livrarea intracomunitara este scutita de TVA in statul furnizorului potrivit prevederilor directivei TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara fara inregistrarea in ROI":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016