Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii intracomunitare prestate de PFA. Cum procedeaza cand isi reia activitatea, dupa activitate suspendata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: pfa, servicii intracomunitare, activitatea suspendata, inregistrare roi, scopuri de tva

In randurile urmatoare, vom oferi solutia potrivita pentru un PFA, neplatitor de TVA, cu impozitarea in baza normelor, care a avut activitatea suspendata si care in prezent doreste reluarea acesteia pentru a colabora cu un partener UE pe domeniul prestarilor de servicii informatice.


Vom stabili daca PFA-ul in cauza e obligat, in noul context, sa se inregistreze in ROI si in scopuri de TVA. Totodata, vom vedea daca este avantajos sa se inregistreze in regim normal sau in regim special, precum si care va fi procedura pentru respectiva inregistrare si ce documente se depun.

In ceea ce priveste plata CAS si CASS, stabilim daca este necesar sa mai depuna si alte declaratii sau daca se emite decizie de impunere de la ANAF fara nicio alta formalitate.

In plus, vom vedea daca e mai bine sa se angajeze pe respectivul PFA, avand in vedere ca titularul PFA-ului nu va mai obtine venituri din salarii incepand cu aceasta colaborare.

Inainte de a  presta servicii catre parteneri din UE, trebuie sa va inregistrati in scop special de TVA conform art.153^1 din Codul fiscal, prin prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 091 - "Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA / declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii", prin care vi se aloca un numar valid de TVA. Totodata va veti inregistra si in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea Cererii 095 la organul fiscal, conform art.158^2 din Codul fiscal.

Inregistrarea in scop de TVA conform art 153^1 este una speciala, care nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE. Deveniti platitor de TVA in situatia in care veti depasi plafonul de 220.000 lei cifra de afaceri, conform art. 152 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Pentru prestarea de servicii intracomunitare, factura se intocmeste in regim de scutire de TVA, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal si pana la depasirea plafonului de scutire pentrru intreprinderi mici  (cifta de afaceri > 220.000 lei) nu va recomandam inregistarea  in scop de TVA prin optiune.

Astfel, PFA. va emite facturi fara TVA, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal pentru beneficiari din UE care comunica un cod valid de TVA (persoane impozabile).
 
Facturile emise, se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor respective catre clientii intracomunitari.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii intracomunitare prestate de PFA. Cum procedeaza cand isi reia activitatea, dupa activitate suspendata?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016