keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Declaratia 394: Cine depune D394, termen depunere, instructiuni

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2024 Exclusiv
Ce e bine sa stim despre Declaratia 394
Tags: formulare impozite, declaratia 394, avansuri, bonurile fiscale, taxare inversa

Declaratia 394 este un instrument fiscal esential prin care se poate monitoriza corectitudinea tranzactiilor comerciale si fluxul de TVA. Completarea si depunerea acestui formular sunt obligatorii pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, pentru conformarea cu cerintele legale si evitarea sanctiunilor. In cadrul acestui articol, vom detalia ce este Declaratia 394, cine are obligatia de a o depune, cum se completeaza si care sunt termenele de depunere.

 

Ce este declaratia 394

 
Declaratia 394, cunoscuta sub denumirea de Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national este un formular fiscal obligatoriu pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA in Romania, folosit pentru raportarea detaliata a tranzactiilor interne realizate cu alte persoane impozabile. 
 
Prin acest formular, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmareste monitorizarea si verificarea tranzactiilor cu scopul de a preveni frauda si evaziunea fiscala, facilitand astfel colectarea corecta a TVA.
 

Cine depune declaratia 394


Potrivit prevederilor legale in vigoare, declaratia 394 trebuie sa fie completata si depusa la autoritatile fiscale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul /prestatorul sau beneficiarul.  

Cum se completeaza declaratia 394

Declaratia trebuie sa contina toate operatiunile impozabile si taxabile cu cotele prevazute de lege, desfasurate pe teritoriul Romaniei cu alte persoane inregistrate in scopuri de TVA, pentru care au fost emise facturi, inclusiv facturile pentru avansuri. Acest lucru include si operatiunile cu TVA nedeductibil, cum ar fi cheltuielile de protocol. De asemenea, in cazul vanzarilor cu amanuntul, daca in contabilitate inregistrarea se face pe baza raportului zilnic, dar au fost emise facturi pentru anumite tranzactii, aceste facturi trebuie incluse in declaratie. 

ATENTIE!
Formularul 394 cuprinde pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de livrari/achizitii de cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii, aur de investitii, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri.
 
Iata, concret, ce informatii vor fi completate in D394:
 
  • Toate facturile emise in perioada raportata, inclusiv cele cu mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data exigibilitatii TVA. 
  • Baza impozabila si TVA pentru facturile emise prin autofacturare. 
  • Suma totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care se califica drept facturi simplificate, cu sau fara codul de TVA al beneficiarului. 
  • Valoarea totala a documentelor pentru livrari/servicii care nu necesita facturi sau bonuri fiscale. Toate facturile primite in perioada raportata, indiferent de data exigibilitatii TVA, inclusiv cele cu mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare". 
  • Borderourile de achizitii, filele din carnetele de comercializare a produselor agricole pentru achizitii de la persoane fizice, contracte cu persoane fizice si alte documente relevante. 
  • Suma totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care se califica drept facturi simplificate si au inscris codul de TVA al beneficiarului. 
 
IMPORTANT!

NU se vor inscrie in declaratia 394 urmatoarele informatii: 
 
  • achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390; 
  • importurile si exporturile; 
  • operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 din Codul fiscal

 

Declararea operatiunilor cu persoane afiliate in D394

 
Prin Ordinul nr. 3281/2020 s-a introdus obligatia raportarii tranzactiilor cu persoane afiliate in perioada de raportare. Astfel, in sectiunea 1 a declaratiei informative 394,  persoanele impozabile vor bifa in casuta corespunzatoare daca au efectuat sau nu operatiuni cu persoane afiliate.
 
Conform definitiei prevazute la art.7 din Codul fiscal,  persoanele afiliate sunt cele care se incadreaza in cel putin unul din urmatoarele cazuri:
 
  • o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
  • o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
  • o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
  • o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua ori daca le controleaza in mod efectiv.
 
Instructiunile detaliate privind completarea formularului 394 se regasesc pe portalul ANAF>>> 
 

Declaratia 394  termen depunere 2024

 
Declaratia 394 trebuie depusa pana in data de 30 (inclusiv) a lunii care urmeaza dupa perioada de raportare (luna, trimestru etc.). Acest termen se aplica chiar daca nu s-au realizat operatiuni care trebuie raportate in declaratie.
 
Exista o exceptie pentru luna ianuarie, si anume cand perioada de raportare este lunara, declaratia pentru ianuarie se depune pana pe 28 februarie (sau 29 februarie in anii bisecti).
 

Declaratia 394 model 2024

Modelul si continutului declaratiei privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA este specificat in Ordinul OPANAF nr 3769 din 2015. 
 
Formularul D394 se gaseste pe site-ul ANAF , de unde poate fi descarcat in format PDF inteligent, pentru completarea direct pe calculator. Este important sa se descarce ultima varianta disponibila.  

Corectarea Declaratiei 394


Conform OPANAF nr 3769 din 2015, in cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016