Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia cod 394. Cum tratam TVA-ul pentru cheltuieli de protocol?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: d 394, declaratia 394, autofactura, tva cheltuieli protocol, facturi, cod 394

In ce priveste declararea in D 394, avem mai jos cazul in care, pentru o factura de protocol (masa servita) inregistrare cheltuiala pe nedeductibil, TVA-ul aferent nu a fost dedus. Stabilim astfel daca pentru TVA ar trebui sa se faca autofactura pentru a fi declarat in D 394, precum si ce ar trebui sa contina autofactura in acest caz. De asemenea, in ce priveste partea de 50% din cheltuieli aferente autoturismelor aferent TVA, stabilim cum se procedeaza si cum se declara in D 394 daca nu se face autofactura. In plus, in cazul in care intocmim autofactura, vom vedea pentru ce tipuri de operatiuni se aplica aceasta procedura.


Iata raspunsul specialistului:

Prin declaratia informativa cod 394 se raporteaza valoarea integrala a facturilor primite, chiar daca s-a procedat la limitarea  dreptului de deducere, fie pentru cheltuieli de protocol, fie pentru autoturisme,  in lipsa unei foi de parcurs. Practic, prin declaratia cod 394 se raporteaza la cartusul C valoarea totala a  facturilor evidentiate  in jurnalul pentru cumparari si raportate prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25”. Suma TVA care nu se deduce integral sau partial (50%)  se raporteaza in decontul de TVA cod 300 la  randul 28 " SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL".  Astfel, pentru limitarea dreptului de deducere nu se emite autofactura.
 
Autofactura se emite doar pentru operatiuni asimilate unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii.

De exemplu, reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri valoarea unui cadou oferit cu o valoare mai mare de 100 lei. In acest caz, valoarea  autofacturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin  decontul de TVA cod 300, la randul 9 “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 20%”. Prin declaratia cod 394, raportarea se va efectua doar incepand cu luna octombrie 2016, pentru  autofacturile emise din octombrie. Raportarea  se va efectua la  cartusul  I     "ALTE INFORMATII", la pct.  2.2 "Numar total de facturi emise, in perioada de raportare", prin autofacturare si subpunct  2.2.3. "seria si numarul facturilor emise prin autofacturare, inclusiv baza impozabila si TVA aferente, defalcate pe fiecare cota (24%, 20%, 19%, 9%, 5%), cu exceptia celor emise de beneficiar in numele furnizorilor inscrise la pct. 2.2.4. Informatiile privind autofacturarea nu vor fi declarate la alte rubrici din declaratie; "
 
Nu reprezinta cadou si nu intra sub incidenta plafonului de 100 lei, valoarea unei mese de protocol. In acest context, am in vedere si prevederile cuprinse in  Circulara nr. 408538 din 12.09.2013 cu privire la  aplicarea unui tratament fiscal corect al cheltuielilor de protocol in  contextul introducerii de la data de 1 ianuarie 2013 a plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol. Astfel, avand in vedere ca sunt  considerate prestari de servicii d.p.d.v. al TVA,  serviciile de restaurant echivalente cu serviciile de catering acordate  gratuit   nu intra sub incidenta plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, prevazut la pct. 6 alin. (10) lit. a) din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, asa cum se mentioneaza de altfel si la pct. 7 alin. (7) din norme. Aceste precizari sunt aplicabile si dupa intrarea in vigoare a noului Cod fiscal
adoptat prin Legea nr. 227/2015.
 
Deci, prin declaratia cod 394 se va raporta, incepand cu luna octombrie 2016,  si valoarea autofacturilor emise ca document pentru colectarea TVA in cazul realizarii de operatiuni asimilate unei livrari de bunuri.  
 
Pentru  limitarea dreptului de deducere cu 50% a cheltuielilor, dar si a sumei TVA deductibile nu se emite autofactura deoarece operatiunea nu este asimilata unei livrari de bunuri.
 
In concluzie, nici pentru suma TVA aferenta cheltuielilor de protocol, dar nici pentru combustibil nu se emite autofactura. Astfel, prin declaratia cod 394 se raporteaza valoarea integrala a facturilor primite pentru achizitia serviciilor de restaurant, a combustibilului si a serviciilor efectuate pentru autoturisme, fara a tine cont de faptul ca suma TVA deductibila inscrisa in facturile respective a fost limitata, total sau partial.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia cod 394. Cum tratam TVA-ul pentru cheltuieli de protocol?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016