Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare factura emisa. Care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: anulare factura, codul fiscal, declaratia 394, tva, solduri, declaratia 300

In cazul urmator, in luna decembrie 2015, s-au emis in mod eronat pentru aceeasi prestare, doua facturi catre un client. Clientul a primit o singura factura, a platit si declarat in luna decembrie 394 doar o factura. Confirmarea de solduri de sfarsit de an a ajuns cu intarziere drept pentru care firma a declarat pentru luna decembrie 2015 ambele facturi.

Avand TVA negativ de rambursat pentru luna decembrie 2015, acesta a fost compensat cu obligatii de plata catre bugetul de stat (cu control ulterior). Bilantul pentru anul 2015 inca nu a fost depus. Este corect ca firma sa anuleze factura emisa in plus si sa depuna cerere privind corectia de erori materiale pentru declaratia 300 si o Declaratie 394 modificata.

De asemenea, vom vedea cum se va proceda cu TVA-ul colectat in plus.

Factura respectiva se corecteaza, prin anulare in luna aprilie 2016, la data constatarii erorii.  Astfel, factura nu se corecteaza cu data lunii decembrie 2015, motiv pentru care nu trebuie depusa nici cerere de corectare a erorilor materiale. De altfel, nu se considera eroare materiala emiterea eronata a unei facturi. Asa cum se reglementeaza prin O.M.F.P. nr. 3604 din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, in prin cerere, pot fi corectate urmatoarele  tipuri de erori:

1. erori de transcriere, de exemplu:
- preluarea eronata a sumelor din jurnale;
- inversarea unor cifre din sumele trecute in decont;
- preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
2. inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;
3. erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Corectarea facturii trebuie efectuata conform prevederilor art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Pe factura de stornare se inscrie   numarul si data facturii corectate/anulate, inclusiv o motivare din care sa rezulte ca bunurile livrate au fost factura cu factura nr. /data.

Valoarea facturii emise se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna aprilie 2016 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata". Astfel, la acest rand se raporteaza TVA colectata in plus in luna decembrie 2015 care se recupereaza prin decontul lunii aprilie 2016.  Pentru luna decembrie 2015 se depune o noua declaratie cod 394 in care nu se mai raporteaza valoarea facturii emise in decembrie 2015, stornate in aprilie 2016.

Dupa depunerea acestei declaratii pentru luna decembrie 2015 nu se vor mai inregistra neconcordante in raportarea efectuata de beneficiar si prestator. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, valoarea facturii emise in luna decembrie 2016, corecteaza, cu semnul minusm  veniturile lunii decembrie 2015, respectand principiul independentei exercitiilor.

Din punctul de vedere al TVA, in luna decembrie 2015, TVA inscrisa in factura de stornare emisa in luna aprilie 2016, se inregistreaza:

-    fie in debitul  contului 4428 (inregistrare in negru):
%                     = 411              3.720
704                                          3.000    
4428                                           720

Se recomanda inregistrarea in negru.

- fie in creditul  contului 4428 (inregistrare in rosu):
            411                     =   %          (3.720)
                                           707         (3.000)
                                 4428       (   720)

In luna aprilie 2016, in baza facturii emise, se efectueaza inregistrarea contabila 4427 = 4428. Practic, intre cele doua organe fiscale are loc transferul electronic al fisei sintetice pe platitor in care a fost operata solutionarea cererii de rambursare TVA aferenta lunii decembrie 2015. La efectuarea controlului ulterior, organul de inspectie fiscala competent va fi in masura sa verifice corectitudinea emiterii si raportarii stornarii facturii emise de doua ori pentru acelasi serviciu.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare factura emisa. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016