Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri achizitionate in folosul asociatului. Care va fi tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, omfp 3055/2009, legea contabilitatii, mijloace fixe, dividende

In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unui asociat care achizitioneaza pe societate bunuri personale cu valori mai mari de 1.800 lei (mijloace fixe). Pentru aceste bunuri se aduc facturi de la persoane juridice platitoare de TVA, achizitii achitate cu cardul firmei.

Facturile se raporteaza in Declaratia 394, iar TVA s-a considerat nedeductibil. Vom stabili astfel in ce masura e deductibila cheltuiala cu amortizarea sau daca se considera integral la data achizitiei cheltuieli nedeductibile (de exemplu, inregistrate in 6588), din punct de vedere fiscal. Totodata, vom stabili daca inregistram mijloacele fixe.

Solutia consultantului:

Potrivit art 24 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , mijlocul fix amortizabil este "orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an."
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta ca bunurile cu valoare mai mare de 1800 lei achizitionate de firma, nefiind detinute si utilizate in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative, nu pot fi considerate mijloace fixe amortizabile.
 
Prin urmare, nu pot fi inregistrate la achizitie ca mijloace fixe aflate in patrimoniul persoanei juridice, intrucat nu sunt achizitionate in interesul activitatii firmei.
 
Potrivit art 11 din Legea contabilitatii 82/1991:
" Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise".

Asadar, este interzisa detinerea de bunuri fara a fi inregistrate in contabilitate, avand in vedere faptul ca facturile de achizitie a bunurilor respective au inscrisa la rubrica"cumparator" persoana juridica, fiind si platite de catre aceasta.
 
Potrivit pct 154 alin (1) lit a din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , in cadrul stocurilor se cuprind: marfurile, si anume bunurile pe care entitatea le cumpara in vederea revanzarii sau produsele predate spre vanzare magazinelor proprii".
 
Drept urmare, in vederea respectarii prevederilor art 11 din Legea contabilitatii, bunurile achizitionate de firma pot fi considerate stocuri de natura marfurilor, avand in vedere posibilitatea cedarii /vanzarii acestor bunuri catre asociat.

Nu se inregistreaza nici o cheltuiala cu achizitia bunurilor respective, iar plata efectuata de firma cu ocazia cumpararii acestora se considera dividend, avand in vedere prevederile art 7 pct 12 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri achizitionate in folosul asociatului. Care va fi tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016