Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ministerul Finantelor Publice a postat pe site-ul oficial (www.mfinante.ro), spre consultare publica, proiectul Legii noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala.
Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale.
Unul dintre elementele de noutate ale noului Cod fiscal il constituie corelarea prevederilor fiscale cu cele ale reglementarilor contabile cu privire la corectarea erorilor semnificative si nesemnificative.
Astfel, conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erori nesemnificative
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza:
a) pe seama contului de profit si pierdere, sau
b) pe seama rezultatului reportat

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Erori semnificative:
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe
seama rezultatului reportat.
Pragul de semnificatie trebuie stabilit prin politica contabila utilizandu-se rationamentul profesional. In acest sens, pentru a determina caracterul semnificativ sau nesemnificativ al unei erori, entitatile pot avea in vedere un procent din cifra de afaceri, profit, activ net, active totale.
Din punct de vedere fiscal, in prezent, indiferent de natura erorii (semnificativa sau nesemnificativa), conform pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
Proiectul noului Cod fiscal prevede ca, pentru determinarea rezultatului fiscal, erorile semnificative si cele nesemnificative, inregistrate potrivit reglementarilor contabile, se corecteaza astfel:
a) erorile semnificative si erorile nesemnificative care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului caruia ii apartin acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala;
b) erorile nesemnificative care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere, sunt considerate venituri, respectiv cheltuieli, in anul in care se efectueaza corectarea acestora.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Autor: Irina Dumitrescu

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inchiderea exercitiului financiar - alte noutati de la 01.01.2011Corectare erori contabile | Omisiune cheltuiala cu amortizareaSeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Articole similare
Grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabilaCalculul rezultatului fiscal in Legea 227/2015Tratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Calcularea impozitului pe profit. Bonificatii, case de marcat si profit reinvestitUltimele articole
Impozitul pe profit. Exemplu corect de calculCompletarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul XPlata impozit si TVA in cazul unei asociatii. Care sunt conditiile valabile in 2014?Numarul de evidenta a platii. Modificari 2013Atentie! Certificatele digitale pentru semnatura electronica trebuie reinnoite anualCheltuieli de sponsorizare. Care sunt obligatiile fiscale declarative?Ultimele articole
IMPOZITUL PE PROFIT. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleD101 si D101 grup fiscal. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Se apropie termenul pentru Declaratia 204. Vezi procedura depuneriiUtilizare SAF-T: Ce sanctiuni se acorda pentru nedepunerea D406?Perioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprinderePutem efectua stornarea facturilor cu returnarea marfii catre o firma inactiva?TVA - Servicii prestate pe cale electronicaUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"