Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiectul Legii noului Cod fiscal - Impozit pe profit - Corectarea erorilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: erorile semnificative, rezultatul fiscal pozitiv, impozitul pe profit, codul fiscal

Ministerul Finantelor Publice a postat pe site-ul oficial (www.mfinante.ro), spre consultare publica, proiectul Legii noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala.


Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale.

Unul dintre elementele de noutate ale noului Cod fiscal il constituie corelarea prevederilor fiscale cu cele ale reglementarilor contabile cu privire la corectarea erorilor semnificative si nesemnificative.

Astfel, conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
 
Erori nesemnificative
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza:
a) pe seama contului de profit si pierdere, sau
b) pe seama rezultatului reportat
 
Erori semnificative:
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe
seama rezultatului reportat.
 
Pragul de semnificatie trebuie stabilit prin politica contabila utilizandu-se rationamentul profesional. In acest sens, pentru a determina caracterul semnificativ sau nesemnificativ al unei erori, entitatile pot avea in vedere un procent din cifra de afaceri, profit, activ net, active totale.

 
Din punct de vedere fiscal, in prezent, indiferent de natura erorii (semnificativa sau nesemnificativa), conform pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
 
Proiectul noului Cod fiscal prevede ca, pentru determinarea rezultatului fiscal, erorile semnificative si cele nesemnificative, inregistrate potrivit reglementarilor contabile, se corecteaza astfel:
a) erorile semnificative si erorile nesemnificative care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin  ajustarea rezultatului fiscal al anului caruia ii apartin acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala;
b) erorile nesemnificative care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere, sunt considerate venituri, respectiv cheltuieli, in anul in care se efectueaza corectarea acestora.

Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Autor: Irina Dumitrescu


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Proiectul Legii noului Cod fiscal - Impozit pe profit - Corectarea erorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016