Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2023
Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023?
Tags: firme platitoare de impozit micro, trecerea la plata impozitului pe profit , impozit micro

O societate a avut in 2022 o cifra de afaceri de 1.560.078 lei, are 2 angajati cu 8 ore fiecare si este platitoare pe venituri micro. In 2023 este obligata sa ramana tot cu 1% pe venituri sau poate trece la impozit pe profit? Fiind activitate de comert este mult avantajos pentru ei, avand si cheltuieli pe masura. Daca nu poate in 2023, in 2024 exista vreo sansa? Va multumim!

Trecere la plata impozitului pe profit - raspunsul specialistului:

 

Potrivit prevederilor art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, asa cum au fost modificate prin OG nr. 16/2022, pct. 9, incepand cu anul 2023, aplicarea impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optionala.
Din informatiile prezentate retinem ca societatea isi desfasoara activitatea in baza codului CAEN 4782 Comert cu amanuntul al textilelor, imbracamintei si incaltamintei efectuat prin standuri, chioscuri si piete si ca, desi indeplineste in continuare conditiile de a aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor, opteaza pentru statutul fiscal de platitor de impozit pe profit.
Chiar daca societatea se incadreaza in criteriile privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, aceasta nu mai este obligata sa aplice dispozitiile titlului III deoarece impozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit optional de la data de 1 ianuarie 2023.

Pentru schimbarea statutului fiscal trebuia sa se completeze si sa se depuna declaratia de mentiuni D700, pana la data de 15 ianuarie 2023, potrivit Omfp nr. 2578/2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Datorita faptului ca societatea a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si nu a comunicat schimbarea dorita, isi va mentine acest statut fiscal si in anul 2023.
Referitor la aplicarea sistemului de impunere cu impozit pe profit, apreciem ca acest lucru este posibil numai incepand cu anul 2024, deoarece in cursul exercitiului societatea nu poate opta pentru plata impozitului pe profit (cu exceptia cazurilor prevazute la art. 52, in care nu mai indeplineste conditiile de microintreprindere).
Daca se trece la impozitul pe profit incepand cu anul 2024 (prin optiune sau prin neindeplinirea conditiilor), o alta revenire la sistemul de impunere pentru microintreprinderi nu va mai putea fi posibila.

La formularea acestui raspuns avem in vedere si dispozitiile art. 48 alin. (2 indice 1) nou introdus de pct. 10 din OG nr. 16/2022, precum si prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 88 alin. (1).




Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016