Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In cazul unei societati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca in cursul trimestrelor 1 - 3 inregistreaza venituri din diferentele favorabile de curs valutar 8.408.536 lei, respectiv cheltuieli cu diferentele nefavorabile de curs valutar 1.358.744 lei, deci diferenta favorabila > 1.000.000 EUR, incepand cu ce trimestru va trece la impozit pe profit? Cu trimestrul depasirii sau cu trimestrul 4? Multumesc!
Veniturile din diferente de curs valutar (contul 765) sunt prevazute a fi scazute din totalul veniturilor inregistrate in clasa 7-a Conturi de venituri potrivit reglementarilor contabile potrivit art. 53 alin. 1 lit. h din Codul fiscal.
Totusi, in trimestrul IV al anului, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate cumulat de la inceputul anului se adauga la baza impozabila pentru determinarea impozitului conform art. 53 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Reiese ca la determinarea plafonului de 1.000.000 euro nu se iau in calcul veniturile ca atare (rulaj cont 765) in niciunul din trimestrele I-IV ale anului fiscal, ci doar diferenta dintre venituri si cheltuieli din diferente de curs valutar (rulaj cont 765 rulaj cont 665) si numai in trimestrul IV al anului fiscal, nu si in trimestrele I-III.
Daca la suma veniturilor, mai putin cont 765, adaugati castigul din diferenta de curs valutar (765 minus 665) si in felul acesta depasiti plafonul de 1.000.000 eur atunci este necesar sa depuneti formularul D700.
Daca in cursul unui an o microintreprindere realizeaza venituri mai mari decat 1.000.000 euro, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
Declaratiile care se depun sunt :D700.
Termenul de depunere este de 15 zile de la la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul. D700 depuneti pana pe 15.01.2023 si impozitati cu 16% la profit cu 01.10.2022 (daca e cazul).

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profitNoi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorIn atentia contribuabililor platitori de IMPOZIT PE VENITURILE MICROintreprinderilorOrdinul 1679/2022: Cum se face redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile micro pentru efectuarea de sponsorizariDeclaratia 112 in 2022. Pana cand se poate face plata impozitului aferent si cum trebuie aleasa perioada fiscalaUltimele articole
Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
Tratamentul contabil si fiscal al concesiunilor si al investitiilor efectuate la imobilizari concesionateGrant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabilaTratament fiscal pentru mentenanta platforma de comert electronic. Inregistrarea la ANAFStudiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradateTiltul IVUltimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaDeclaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inchiriere cu mai multi proprietariArticole similare
Care e procedura in cazul depasirii plafonului pentru MICROINTREPRINDERI?Calcul impozit pe profitTitlul III Capitolul IIRegim fiscal pentru sponsorizarile facute de MICROINTREPRINDERISe prelungesc vizitele pentru finantarea MICROINTREPRINDERIlor. Cand se poate pierde dreptul la finantare?Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"