Pentru 20 ore de telemunca intr-o luna de 20
zile lucratoare beneficiaza de suma integrala sau corespunzatoare fractiei de timp de lucru / zi?
Daca societatea este platitoare de impozit micro, aceasta cheltuiala sociala trebuie sa se incadreze intr-un plafon, sa zicem 5% din total cheltuieli salariale sau nu? Multumesc anticipat.
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu:
Conform Codului fiscal:
Art. 76 alin. (4) lit. w):
w) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;
Art. 142 w):
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
w) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si echipamente de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative;
Astfel, din prevederile legale enuntate rezulta:
Angajatorul poate acorda unui angajat o suma de maximum 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate de salariat in timpul desfasurarii activitatii in regim de telemunca;
Suma mentionata anterior se acorda proportional cu numarul de zile in care salariatul a desfasurat activitatea in aceasta modalitate;
Astfel, suma de 400 lei se acorda proportional cu numarul de zile lucrate de salariat in telemunca (si nu cu numarul de ore.
Spre exemplu in luna ianuarie 2022 salariatul a lucrat cele 5 ore in 5 zile:
400 x 5 : 20 = 100 lei cheltuieli telemunca fara taxe.
Sumele platite pentru telemunca sunt considerate cheltuieli pentru microintreprindere. Nu se aplica plafonul de 5% pentru cheltuieli sociale de la impozitul pe profit.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare produse catre persoana fizica din Belgia
Intrebare:
O persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA livreaza catre o persoana fizica din Belgia niste produse. Persoana fizica comunica doar adresa, factura se emite cu TVA.
Va rog sa imi spuneti:
- la ce cartus se declara aceasta livrare in declaratia 394?
- ce cod client va trebui sa aiba in SAF-T persoana fizica din Belgia care NU comunica CNP-ul, ci numai adresa?
- cum se va codifica factura de vanzare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare pierdere fiscala
Intrebare:
Societatea noastra a inregistrat pierderi fiscale in perioada 2017-2020, 2023-2024, profit in anii 2021-2022 profit, 2023-pierdere iar in perioada ian-iunie 2025 inregistram profit.
Acum, cu noile schimbari privind recuperarea pierderilor fiscale din anii anteriori, cum se procedeaza? Puteti va rog frumos sa ma ajutati cu un exemplu de calcul, tinand cont de pierderile nerecuperate din anii anteriori?
De ex: Daca am profit impozabil in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere de la neplatitor la platitor de tva. Rate leasing
Intrebare:
Un SRL a achizitionat un autoturism in leasing financiar in perioada in care era neplatitor de TVA, ca urmare a capitalizat TVA-ul aferent ratelor in valoarea autoturismului. La trecerea la platitor de TVA isi poate deduce TVA-ul capitalizat anterior? Cum procedeaza cu TVA-ul aferent ratelor de dupa trecerea la platitor de TVA, deoarece in contul 167 este valoarea cu tot cu TVA? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Antecontract cu plata in rate apartament
Intrebare:
In anul 2015 societatea noastra in calitate de proprietar incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui apartament (in bloc constructie veche) cu plata in rate pe parcursul a 10 ani. Se emite factura fiscala fara TVA lunara (scutit conf Cod Fiscal) iar veniturile sunt incadrate in contul 472.
In anul 2025 se incheie atat facturarea cat si achitarea acestor rate, urmand sa se faca factura de vanzare a apartamentului si inregistrarea venitului in contul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<