keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Monografie contabila pentru suma de 400 lei acordata salariatilor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: monografie contabila, suma de 400 lei acordata angajatilor, angajati aflati in telemunca

Pentru salariatii aflati in telemunca, firma le poate acorda 400 lei pentru acoperirea diverselor cheltuieli generate de munca la domiciliu.

1. Cum se recupereaza acesti bani, se depune o cerere insotita de o situatie cu beneficiarii la vreo autoritate a statului ca si in cazul celor 75% de care beneficiaza parintele care sta acasa cu copilul sau se deduc din vreun impozit?

2. Care este monografia contabila pentru aceasta suma de 400 lei?
 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 

Telemunca, este reglementata de prevederile Legii nr. 81/2018, aprobata prin Legea nr. 282/2020, care la art. 2 lit. a) o defineste ca fiind ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.”
 
Contractul individual de munca reglementeaza si conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii desfasurate in aceasta forma.
 
Legea nr. 296/2020 pentru modificarea Codului fiscal, prevede ca sumele de bani de 400 de lei acordate lunar angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca sunt neimpozabile. Aceste sume au drept scop acoperirea cheltuielilor cu utilitatile locului in care isi desfasoara activitatea, a celor privind achizitia de mobilier si echipamente de birou etc.
 
Pentru sumele respective nu se calculeaza impozit pe venit (art. 76 alin. (4), lit w) contributiile sociale obligatorii, CAS si CASS (art. 142 lit . w).
 
In acest context, sumele platite sunt considerate cheltuieli deductibile (art. 25 alin. 2 indice 1) din Codul fiscal) atunci cand se determina impozitul pe profit.
 
Pentru sumele acordate de angajatori cu aceasta destinatie, din care numai 400 de lei sunt recunoscute fiscal, nu este necesara prezentarea de documente justificative de catre angajati.
 
Sumele corespunzatoare numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca, se pot inscrie in contractul de munca individual/colectiv sau pot fi stabilite prin Regulamentul intern.
 
Sumele achitate potrivit prevederilor Legii nr. 296/2020 pentru modificarea Codului fiscal, nu trebuie solicitate nici unei autoritati a statului deoarece sunt suportate de catre persoana juridica si acordati salariatilor proprii care lucreaza in regim de telemunca si pentru care, se presupune, ca ar fi efectuat cheltuieli de natura celor prevazute de lege privind acoperirea facturilor de utilitati, internet si/sau pentru achizitionarea de mobilier si echipamente de lucru.
 
In evidenta contabila operatiunea respectiva se poate inregistra:
 
6458                      =                            423
 
”Alte cheltuieli privind asigurarile           ”Personal - ajutoare materiale datorate”
 
si protectia sociala”
 
          423                        =                            5121
 
” Personal - ajutoare materiale              ”Conturi la banci in lei”
 
datorate”
 
De retinut este faptul ca actul normativ produce efecte incepand cu veniturile lunii ianuarie 2021, primele declaratii efectuandu-se in luna februarie.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016