Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monografie contabila privind refacturarea costurilor cu serviciile de transport. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: refacturare costuri, cheltuieli transport, monografie contabila, tva, tranzactii succesive, factura

Refacturarea costurilor cu serviciile de transport este o activitate specifica pentru casele de expeditii, in calitate de comisionari sau pentru societatile de transport care obtin contracte mai mari decat capacitatea de transport.



Baza legala pentru refacturarea bunurilor si serviciilor este prevazuta de Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care stabileste ca persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, care primeste facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emite facturi pe numele sau catre comitentul
cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului.

In acest caz, comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client.

Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza in numele si in contul comitentului ca mandatar, dar primeste si emite facturi pe numele sau, acest fapt il transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei. Astfel, transportul bunurilor va fi tratat ca o prestare de servicii al carei regim fiscal se stabileste potrivit art. 133 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind
Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca regula generala, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

O importanta majora in stabilirea conditiilor de facturare-refacturare o au clauzele contractuale privind responsabilitatea furnizorului, transportatorului si beneficiarului pentru buna derulare a operatiunilor contractuale. Pentru o buna aplicare a legislatiei, trebuie avute in vedere implicatiile
aplicarii unei structuri de comisionar, tinand cont ca legislatia privind TVA trateaza diferit aceasta structura fata de legislatia comerciala.

Din punctul de vedere al Codului comercial, acesta defineste structura de mandat care presupune incheierea de fapte de comert de o persoana in numele si in contul altei persoane, respectiv structura de comisionar prin care o persoana incheie fapte de comert in nume propriu, dar in contul altei persoane. Normele privind TVA reglementeaza tratamentul din punctul de vedere al TVA atat pentru structurile de mandat commercial, cat si pentru structura de comisionar, asa cum sunt definite
de Codul comercial, prin care operatiunile realizate de mandatar, respectiv comisionar, reprezinta o intermediere in legatura cu operatiuni impozabile, dar tratamentul, din punctul de vedere al TVA, este diferit in functie de forma de reprezentare a comisionarului, respectiv in numele persoanei pe seama careia actioneaza sau in nume propriu.

Deci mandatarul comercial se va considera ca este un prestator de servicii de intermediere pentru persoana in numele si pe seama careia actioneaza, iar tratamentul de TVA aplicabil comisionului este strans legat de natura operatiunii intermediate. Se considera ca numai din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoana care aplica structura de comisionar realizeaza o livrare sau prestare de aceeasi natura ca si cea realizata de persoana care a realizat efectiv livrarea sau prestarea. Mai exact, in ceea ce priveste tranzactiile comerciale, se considera ca un comisionar actioneaza precum un cumparator-revanzator.

Un comisionar in nume propriu, actionand intr-o livrare de bunuri, se va considera ca achizitioneaza acele bunuri pe care ulterior le revinde beneficiarului final, totusi, din punct de vedere legal, comisionarul nu dobandeste niciodata in aceasta tranzactie dreptul de proprietate asupra bunurilor, in acelasi timp comisionarul nu va inregistra valoarea acestor bunuri in gestiunea proprie.

In acelasi fel, conform legislatiei privind TVA, structura de comisionar se aplica si in situatii in care nu exista un contract de comision intre partile implicate, dar totusi o persoana impozabila primeste pe numele sau facturi pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu sunt livrate sau prestate in beneficiul sau direct, ci al unei alte persoane, acestea fiind refacturate acestei a treia persoane.

Din punct de vedere tehnic, comisionarul va primi o factura pe numele sau pentru bunurile sau serviciile al caror cost il suporta, iar acesta va emite o factura in nume propriu pentru aceste bunuri sau servicii catre beneficiarul final. in acest fel, comisionarul isi va exercita dreptul de deducere asupra TVA aferente achizitiei pentru ca utilizeaza aceste bunuri sau servicii in scopul desfasurarii de operatiuni impozabile si detine o factura pe numele sau pentru acestea. Operatiunile pentru care se aplica structura de comisionar trebuie analizate cu mare atentie, avand in vedere ca aceasta structura nu se aplica atunci cand asa-numitele cheltuieli refacturate pot fi considerate ca fiind accesorii unei operatiuni principale.

Pentru comisionar, tinand cont ca in cele mai multe situatii primeste o factura pe numele sau, nu este obligat sa faca anumite cheltuieli, dar din motive de ordin practic va face acest serviciu pentru o terta persoana careia ii va refactura cheltuielile respective. Avand in vedere ca vorbim de doua tranzactii succesive in sfera de aplicare a TVA, tratamentul de TVA va fi acelasi pentru ambele tranzactii, acestea fiind supuse TVA in conformitate cu regulile privind locul prestarii operatiunilor impozabile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Monografie contabila privind refacturarea costurilor cu serviciile de transport. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016