keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Tranzactii succesive cu aceleasi bunuri din A.I.C. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: tranzactii succesive, persoana impozabila, sume, comunitate, cod fiscal, tva, livrare

In cazul de mai jos, firma X din Germania trimite spre galvanizare catre o firma Y din Romania niste piese care nu se vor mai intoarce catre firma X din Germania, urmand sa fie livrate catre o firma Z din Romania. Firma Y din Romania factureaza servicii de galvanizare catre firma X din Germania. Firma X vinde piesele catre o firma M din Germania care le vinde mai departe catre firma Z din Romania. Prin urmare, firma Z din Romania nu cumpara piesele de la firma X, ci de la firma M din Germania. Dar firma Z din Romania primeste piesele direct de la firma de galvanizare Y din Romania.

Vom vedea care sunt implicatiile d.p.v.d al TVA pentru firmele din Germania in aces flux avand in vedere ca piesele nu se mai intorc in Germania, ci raman pe teritoriul Romaniei.

Avand in vedere ca bunurile transmise spre galvanizare nu sunt returnate firmei X din Germania, se considera ca firma X efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania pentru care este obligata sa plateasca TVA bugetului de stat din Romania.

Pentru indeplinirea acestei obligatii, societatea din Germania trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal  "Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

    a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 151; sau".
 
In situatia in care nu ar fi  dorit sa se  inregistreze  direct, firma X din Germania ar fi avut  posibilitatea sa isi desemneze un reprezentant fiscal conform prevederilor art. 153 alin. (6) "Persoana impozabila stabilita in Comunitate, dar nu in Romania, care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate, in conditiile stabilite prin norme, sa isi indeplineasca aceasta obligatie prin desemnarea unui reprezentant fiscal. ".
       In ambele situatii, inregistrarea directa sau  inregistrarea indirecta, prin reprezentant fiscal,  trebuia efectuata inainte de efectuarea A.I.C. Presupun ca societatea din Germania cunostea faptul ca urmeaza sa realizeze pe teritoriul Romaniei doua operatiuni taxabile in Romania:

- o A.I.C. impozabila in Romania;

- o livrare de bunuri, taxabila  pe teritoriul national al Romaniei, pe numele firmei M din Germania.
       Acest aspect este un motiv in plus pentru a considera ca firma X din Germania era obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.


       Referitor la firma  Y, se considera ca a actionat cu buna credinta tratand serviciul ca operatiune neimpozabila in Romania deoarece a primit un cod valid de TVA de la firma X din Germania,  fara a fi responsabil pentru tratamentul fiscal al operatiunilor efectuate de catre firma Y si firma M pe teritoriul Romaniei cu bunurile procesate la comanda lui X.

       La randul sau, chiar daca bunurile sunt facturate de catre firma X, firma M nu poate considera ca a efectuat o  A.I.C. de bunuri pe teritoriul Romaniei, ci o achizitie de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care Y ar fi fost obligata sa colecteze TVA. Pentru operatiunile efectuate pe teritoriul Romaniei (o achizitie de bunuri, taxabila in Romania  si o livrare de bunuri taxabila in Romania), firma M era  obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA  conform prevederilor art. 153 alin. (4) " O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6).".
 
       Astfel, firma M raspunde solidar cu firma X si firma Z raspunde solidar cu firma M pentru necolectarea TVA prin factura emisa. In acest context, am in vedere prevederile art. 151^2 "Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei" alin.  (1)

 "Beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei este furnizorul sau prestatorul, conform art. 150 alin. (1), daca factura prevazuta la art. 155 alin. (19):
    a) nu este emisa;
    b) cuprinde date incorecte/incomplete in ceea ce priveste una dintre urmatoarele informatii: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
    c) nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.".
 
       In formularea prezentului raspuns, am considerat ca nici firma X, dar nici firma M nu are un sediu fix in Romania astfel incat sa fie obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal.
 
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016