Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O asociatie non profit A avand domiciliul fiscal la ILFOV declara in noiembrie 2003 un impozit pe venitul din conventii civile care in plateste in termen, dar eronat im contul alte venituri. In iunie 2006 societatea A isi schimba domiciliul fiscal in Bucuresti sector 2 , si indeplineste toata procedura de transfer care era in vigoare la acea data, obtinand cod de inregistrare fiscala la sector 2.
In ianuarie 2007 AF ILFOV observa plata facuta eronat nu anuna contribuabilul, in schimb emite decizie de calcul majorari pe care nu o aduce la cunostinta contribuabilului , dar instituie majorarile, debite. De asemenea AF ILFOV emite alte decizii de impunere si in 2010 si in 2011 neaducandu-le nici pe acestea la cunostiinta contribuabilului, acesta oricum avand alt domiciliu fiscal. Mentionez ca acesta a fost singurul impozit care l-a datorat si declarat asociatia in toti acesti ani. In 2012 AF ILFOV emite titlu executoriu ,punand poprire pe conturi ,asa a aflat si contribuabilul de aceasta situatie.
Cum putem corecta niste plati facute eronat in 2003 in conditiile expuse mai sus. Exista vreo baza legala care sa-mi interzica sa solicit corectia unor plati facute eronat in anul 2003? Exista alta metoda de a rezolva aceasta situatie?
Raspuns: Potrivit prevederilor art 114, alin (4) si alin (6) din Codul de procedura fiscala , republicat, si ale Procedurii aprobate prin OMEF 1311/2008, pentru creantele fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate, organul fiscal, la cererea debitorului, va efectua indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de acesta si va considera valabila plata de la momentul efectuarii acesteia, in suma si din contul debitorului inscrise in documentul de plata, cu conditia debitarii contului acestuia si a creditarii unui cont bugetar.
Cererea poate fi depusa in termen de 5 ani, sub sanctiunea decaderii. Termenul incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.
Procedura se aplica in urmatoarele situatii :
a) plata obligatiilor fiscale s-a efectuat in alt cont bugetar decat cel corespunzator ori utilizand un cod fiscal eronat;
b) in contul bugetar, inclusiv in contul unic, au fost achitate si alte obligatii fiscale decat cele prevazute a se achita in contul respectiv;
Potrivit prevederilor art 131 din Codul de procedura fiscala , dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Daca organul de executare constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta analitica pe platitori.
De asemenea, dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire potrivit prevederilor art 135 din acelasi act normativ.
Astfel in aceste conditii, apreciez ca atat dreptul dvs de a solicita indreptarea erorilor cat si dreptul organului de executare de a cere executarea silita a creantelor fiscale este prescris. Solutia pe care o pot da este sa va adresati organului fiscal pentru rezolvarea situatiei pe cale amiabila.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislative cu explicatii oferite de autoritatile din domeniu. Ce acte normative sunt importante?Procedura necesara firmelor care doresc sa caseze anumite documente financiar-contabile din gestiunePlata amenzii in 15 zile NU mai este de actualitate pentru aceste amenzi contraventionale aplicate de ANAFFurnizor cu cod TVA anulat din oficiu. Corectarea erorilor contabileOANAF 2328/2016: Modificarea OANAF 3769/2015 - declararea operatiunilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVAUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiArticole similare
Cum solutionam erorile din documentele de plata?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"