Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Indreptare erori din documente de plata

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 23 Iul. 2012
Tags: codul de procedura fiscala, omef 1311/2008

O asociatie non profit A avand domiciliul fiscal la ILFOV declara in noiembrie 2003 un impozit pe venitul din conventii civile care in plateste in termen, dar eronat im contul alte venituri. In iunie 2006 societatea A isi schimba domiciliul fiscal in Bucuresti sector 2 , si indeplineste toata procedura de transfer care era in vigoare la acea data, obtinand cod de inregistrare fiscala la sector 2.


In ianuarie 2007 AF ILFOV observa plata facuta eronat nu anuna contribuabilul, in schimb emite decizie de calcul majorari pe care nu o aduce la cunostinta contribuabilului , dar instituie majorarile, debite. De asemenea AF ILFOV emite alte decizii de impunere si in 2010 si in 2011 neaducandu-le nici pe acestea la cunostiinta contribuabilului, acesta oricum avand alt domiciliu fiscal. Mentionez ca acesta a fost singurul impozit care l-a datorat si declarat asociatia in toti acesti ani. In 2012 AF ILFOV emite titlu executoriu ,punand poprire pe conturi ,asa a aflat si contribuabilul de aceasta situatie.

Cum putem corecta niste plati facute eronat in 2003 in conditiile expuse mai sus. Exista vreo baza legala care sa-mi interzica sa solicit corectia unor plati facute eronat in anul 2003? Exista alta metoda de a rezolva aceasta situatie?

Raspuns: Potrivit prevederilor art 114,  alin (4) si alin (6) din Codul de procedura fiscala , republicat, si ale Procedurii aprobate prin OMEF 1311/2008,  pentru creantele fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate, organul fiscal, la cererea debitorului, va efectua indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de acesta si va considera valabila plata de la momentul efectuarii acesteia, in suma si din contul debitorului inscrise in documentul de plata, cu conditia debitarii contului acestuia si a creditarii unui cont bugetar.

Cererea poate fi depusa in termen de 5 ani, sub sanctiunea decaderii. Termenul incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.
Procedura se aplica in urmatoarele situatii :
   a) plata obligatiilor fiscale s-a efectuat in alt cont bugetar decat cel corespunzator ori utilizand un cod fiscal eronat;
   b) in contul bugetar, inclusiv in contul unic, au fost achitate si alte obligatii fiscale decat cele prevazute a se achita in contul respectiv;
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detaliiPotrivit prevederilor art 131 din Codul de procedura fiscala , dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

Daca organul de executare constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta analitica pe platitori.

De asemenea, dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire potrivit prevederilor art 135 din acelasi act normativ.
Astfel in aceste conditii, apreciez ca atat dreptul dvs de a solicita indreptarea erorilor cat si dreptul  organului de executare de a cere executarea silita a creantelor fiscale este prescris. Solutia pe care o pot da este sa va adresati organului fiscal  pentru rezolvarea situatiei pe cale amiabila.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Indreptare erori din documente de plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016